MS Centrum Amsterdam maakt eerste winnaars van nieuw ........

Schering ag

MS Centrum Amsterdam maakt eerste winnaars van nieuw international Multiple Sclerose Fellowship-programma bekend

AMSTERDAM, November 13 /PRNewswire/ --
Het MS Centrum Amsterdam heeft vandaag de eerste winnaars van het onlangs gelanceerde Multiple Sclerose Fellowship-programma bekendgemaakt. Dit programma wordt ondersteund door een onafhankelijke studiebeurs van Schering AG (Berlijn). Het biedt jonge neurologen en artsen die een opleiding neurologie volgen en speciaal geïnteresseerd zijn in multiple sclerose (MS), de mogelijkheid om zes maanden opleiding te krijgen in het MS Centrum Amsterdam van het VU medisch centrum.

De twee kandidaten die zijn geselecteerd door onafhankelijke commissieleden van het MS Centrum Amsterdam, zijn dr. Alexandra Seewann van de Universiteit van Graz (Oostenrijk) en dr. Simona Petrescu van het Universitair Ziekenhuis van Boekarest (Roemenië). Beiden hebben een uitstekende medische achtergrond en bewezen belangstelling voor multiple sclerose. Ze beginnen aan het einde van dit jaar met het programma.

"We kijken ernaar uit om een echt uitdagend programma aan te bieden aan deze twee jonge collega's", zei prof.dr. Chris Polman, neuroloog aan het VU medisch centrum. "Als een van de vooraanstaande MS-centra in Europa hebben wij veel lopende onderzoeksprojecten en we hebben al afgesproken welke rol zij binnen het project krijgen. Bovendien zorgt de internationale omgeving in ons centrum voor een uitstekend platform om het persoonlijke netwerk tussen MS-specialisten te versterken en te verbreden."

"Ik kijk uit naar zes spannende en stimulerende maanden in Amsterdam en ik ben ervan overtuigd dat ik tijdens die maanden mijn kennis van MS zal kunnen verbeteren en mijn ervaring in het veld zal kunnen verruimen", zo benadrukte dr. Alexandra Seewann, een van de twee winnaars.

Elk jaar zullen twee jonge artsen worden geselecteerd voor het programma dat onder toezicht zal staan van prof.dr. Frederik Barkhof, prof.dr. Chris Polman en dr. Bernard Uitdehaag van het VU Medisch Centrum. De volgende ronde fellowships zal begin volgend jaar bekend worden gemaakt en het programma start aan het einde van 2007.

"Met onze steun aan dit programma willen we de uitwisseling van MS-specialisten binnen Europa stimuleren en de medische gemeenschap helpen om de begeleiding van MS-patiënten en daarmee ook hun levenskwaliteit te verbeteren", aldus dr. Christoph Taschke, hoofd van de Europese Business Unit Specialized Therapeutics bij Schering. "Schering heeft een langdurige en ononderbroken betrokkenheid bij onderzoek op gebied van MS. Sinds wij in 1993 de eerste veelbelovende therapie voor MS, Betaferon(R), hebben gelanceerd, hebben wij als doelstelling om steeds meer kennis te verwerven over huidige therapiebenaderingen en om nieuwe en vernieuwende behandelingen te ontwikkelen om deze ernstige chronische ziekte te bestrijden.

Over multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een van de meest voorkomende ziekten van het centrale zenuwstelsel. Geschat wordt dat meer dan 2.000.000 mensen ter wereld MS hebben. De ziekteverschijnselen zijn het resultaat van myelineschade (myeline is een beschermende stof die als een mantel rond de zenuwbanen van het centrale zenuwstelsel ligt) en van schade aan de zenuwbanen (axonen, de zenuwuitlopers) zelf. Als de myeline is beschadigd, heeft dit negatieve gevolgen voor de boodschappen die worden verzonden tussen de hersenen en andere delen van het lichaam. De symptomen zijn erg uiteenlopend: enkele voorbeelden zijn vertroebeld zicht, tintelingen, verlies van evenwicht en vermoeidheid. Voor de meeste mensen wordt MS gekenmerkt door periodes van terugval en verzwakking die zich uiteindelijk ontwikkelen tot steeds progressievere patronen.

Over het MS Centrum Amsterdam

Het MS Centrum Amsterdam van het VU medisch centrum is een multidisciplinair centrum met een uitstekende internationale reputatie. Het belangrijkste motto is "Vroeg en op maat" - dit motto is gericht op onderzoek om kennis te genereren over wat er precies gebeurt in het beginstadium van de ziekte en over interindividuele verschillen. Ongeveer de helft van alle patiënten in Nederland bij wie onlangs MS is vastgesteld, bezoekt het centrum voor een consult. Het centrum is een bewezen en betrouwbare bron van wetenschappelijke informatie over MS zowel voor neurologen als voor mensen met MS.

Over Schering

Schering AG is een op research gebaseerde farmaceutische onderneming. De activiteiten van deze onderneming zijn gericht op vier business areas: gynaecologie & andrologie, oncologie, diagnostische beeldvorming en gespecialiseerde behandelingen van invaliderende ziekten. Als speler op de wereldmarkt met vernieuwende producten streeft Schering AG ernaar om over de hele wereld een leidende positie te verwerven op gespecialiseerde markten. Met een eigen R&D en met de steun van een uitstekend wereldwijd netwerk van externe partners zorgt Schering AG voor een veelbelovende product pipeline. Met nieuwe ideeën wil Schering AG een erkende bijdrage leveren aan de medische vooruitgang en ernaar streven om de levenskwaliteit te verbeteren: making medicine work.