Gemeente Leeuwarden

10x10leeuwarden.nl

Honderd schatten van Leeuwarden online

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-11-2006) Vanaf 10 november is er een nieuwe website van het Historisch Centrum Leeuwarden on-line: www.10x10leeuwarden.nl. De site geeft een indruk van de rijke variatie aan schatten die in de depots van het Historisch Centrum Leeuwarden worden bewaard. Uit de duizenden strekkende meters aan historisch bronnenmateriaal over Leeuwarden is een selectie gemaakt van honderd bijzonderheden. Het HCL wil deze graag aan een groot publiek laten zien omdat ze zo uniek, oud, mooi, spannend, ontroerend, gek of informatief zijn.
De website is een selectie van historische bronnen en achtergrondinformatie over Leeuwarden. Aan de hand van honderd originele bronnen (portretten, schilderijen, prenten, tekeningen, foto's, boeken, documenten en voorwerpen) wordt de rijke geschiedenis van Leeuwarden zichtbaar gemaakt. De honderd bijzonderheden staan gegroepeerd onder tien hoofdthema's die elk weer uit tien subthema's bestaan. Samen vormen ze honderd bijzonderheden uit de Leeuwarder historie.

Bijzonder aan www.10x10leeuwarden.nl is, dat de website uit twee verschillende versies bestaat. De standaard versie is de reguliere site voor volwassenen en de educatieve versie biedt toegang tot een speciale site voor het onderwijs, waaraan ook lesmateriaal is toegevoegd. Het HCL speelt hiermee in op de ontwikkeling in het onderwijs om leerlingen met behulp van cultureel erfgoed in de buurt kennis en inzicht te laten verkrijgen omtrent hun eigen alledaagse woonomgeving.