Ministerie van Defensie

13-11-2006 10:50

F-16'S VERHUISD NAAR KANDAHAR

F-16 met parachute landt op Kandahar - Foto: Defensie De acht Nederlandse F-16âs in Afghanistan zijn afgelopen weekend van Kaboel overgevlogen naar de vliegbasis Kandahar. Het zwaartepunt van ISAF ligt nu in Zuid-Afghanistan en vanuit de nieuwe locatie is de reactietijd voor de zuidelijke provincies aanzienlijk verkort. De jachtbommenwerpers kunnen echter nog steeds in heel Afghanistan worden ingezet.

Als voorbereiding is de afgelopen tijd al veel materiaal overgevlogen en is een nieuw platform aangelegd met daarop zogeheten Sunshade tenten om de F-16âs in te huisvesten. Het F-16 detachement opereerde vanaf april 2005 vanaf Kaboel en werd met name de laatste drieënhalve maand veelvuldig ingezet voor steun aan grondtroepen.

Tijdens een ceremonie op 10 november heeft de commandant van het F-16 detachement, luitenant-kolonel Bertil van Geel, het bevel overgedragen aan de Commandant 1 (NL) Air Task Force ISAF, kolonel Erik van Heumen. Tegelijkertijd met de verhuizing nam personeel van de vliegbasis Leeuwarden, onder leiding van majoor Patrick Tuit, de taak over van het detachement van de vliegbasis Volkel.

Klik op afbeelding voor foto in hogere resolutie.