Mannen moeten zich verzorgen en vrouwen mogen niet roken

Trendbox bv

Bijna 40% van de Nederlandse vrouwen knapt af op slecht verzorgde mannen. Andere redenen om op mannen af te knappen zijn een slechte adem (29%), niet lekker ruiken (28%), dronken zijn (24%) of verkeerde manieren hebben (22%). Het maakt vrouwen daarbij weinig tot niets uit of een man verkeerd ondergoed draagt, kaal is, foute kleding heeft, te mager is, kleiner is dan henzelf, geen werk heeft, krenterig is, weinig praat of te groot danwel te klein geschapen is.

Andersom kennen mannen eveneens hun afknappers wat vrouwen betreft. Zo knapt eenderde van de Nederlandse mannen af op rokende vrouwen. Eigenschappen als een man willen veranderen (29%), zeuren (28%), tattoos/piercings dragen (24%), een slechte adem hebben (22%), ordinair gekleed gaan (21%), te veel make-up smeren (21%) of bemoeizuchtig zijn (20%) zijn duidelijke afknappers voor mannen. Voor mannen is het verder geen probleem wanneer een vrouw te dun is, langer danwel kleiner is dan henzelf, te grote/te kleine borsten heeft, of niet kan koken.

Dit blijkt uit het on-line onderzoek 'Verschillen in Mannen en Vrouwen' dat Trendbox in opdracht van Talpa Producties heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van 861 Nederlanders, allen met een heteroseksuele relatie (of deze achter de rug), in de leeftijd van 20 t/m 50 jaar. De resultaten komen mede aan bod in het nieuwe Talpa programma M/V dat vanaf 16 november wordt uitgezonden om 20.30 uur.

Zijn mannen en vrouwen dan zo verschillend?
Ja en nee. Uit het bovenstaande blijkt dat mannen meer afknappers hebben bij vrouwen dan vrouwen bij mannen. Maar over andere zaken denken mannen en vrouwen weer vrijwel gelijk. Een paar voorbeelden van verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, te beginnen met de verschillen.

Ongeveer vier op de tien mannen vinden hun huidige vrouw/vriendin absoluut de 'vrouw van hun dromen'. Vrouwen zijn daarbij stelliger in hun mening: meer dan de helft zegt in hun huidige man/vriend de 'droomman' te hebben gevonden. Hadden mannen op gemiddeld 19-jarige leeftijd voor het eerst seks, bij vrouwen ligt dit een jaartje lager.

Volgens driekwart van de mannen, zijn het juist de vrouwen met het gat in de hand. Vrouwen vinden dat echter in mindere mate van zichzelf (59%). Het 'elkaar niet begrijpen' is de belangrijkste oorzaak voor ruzie binnen een relatie; één op de tien mannen begint daarbij met ruzie maken terwijl dit onder vrouwen viermaal zo hoog ligt (39%).

Zo'n 60% van de mannen wijst een op hen smoorverliefde collega af en vertellen dit vervolgens aan hun vrouw/vriendin. Meer vrouwen (70%) gaan op dezelfde wijze met een dergelijke situatie om. Een kwart van de mannen is dik tevreden met zijn lichaam en geeft in dit kader een gemiddeld rapportcijfer van 7.4 aan zijn geslacht. Vrouwen zijn sterk kritischer voor wat betreft hun lichaam. Slechts 3% van hen beweert het perfecte lichaam te hebben en geeft gemiddeld een 6.8 aan haar borsten.

Dan een paar overeenkomsten.
Zowel vier op de tien mannen als vrouwen delen alle geheimen met hun partner. Wanneer de partner iets oninteressants vertelt, doet eenderde van de mannen en vrouwen toch alsof ze aandachtig luisteren. De anderen willen van gespreksonderwerp veranderen wat ofwel subtiel gebeurt ofwel letterlijk wordt gevraagd.

36% van de mannen zou best weleens een vrouw willen zijn (met name om sex als vrouw te ervaren). Eenzelfde aantal vrouwen zou best weleens een man willen zijn (met name om de ervaring van staand plassen te ervaren).

De meerderheid van zowel de mannen als vrouwen vindt het zoenen met een ander reeds vreemdgaan. En mocht de partner inderdaad zijn vreemdgegaan dan is hij/zij bij 30% van de mannen/vrouwen niet meer welkom. De overigen zullen vreemdgaan overigens niet accepteren maar proberen wel de relatie, hoe moeizaam ook, in stand te houden. Zowel mannen als vrouwen geven aan hun seksleven een gemiddeld rapportcijfer van rond de 6.5.

Wat zijn echte mannen en vrouwen dingen?
De grootste angst van mannen is impotentie (38%) en ontrouw van hun vrouw/vriendin (40%). Mannen doen minder in het huishouden dan hun partner (44%): strijken, kleding maken en kopen (voor de kinderen) vindt men daarbij 'echte vrouwen klussen'. Wanneer hun vrouw/vriendin zeurt, gaat dit meestal over het gewicht (31%). Mannen hebben liever een stoere, zelfstandige vrouw als Sophie Hilbrand (36%), dan een mooi poppetje of intelligente persoon als respectievelijk Silvie Meis of Femke Halsema (beide net boven de 20%). Mannen kunnen wel degelijk van vrouwen leren; met name over hun gevoelens praten (40%), deze durven tonen (31%) en meerdere dingen tegelijk doen (26%) worden genoemd in dit verband.

De grootste angst van vrouwen is dat hun partner vreemdgaat (65%). Ze doen meer in het huishouden dan hem (44%) hetgeen één van de aanleidingen is voor ruzie binnen de relatie. Wanneer hun man zeurt (ook mannen zeuren namelijk) gaat dit voornamelijk over het werk (37%) en (schoon)familie (22%). Vrouwen geven teveel uit aan dingen voor de kinderen (32%) en vinden mannen met gevoel voor humor erg sexy (44%). Wat dat betreft vallen vrouwen met name op de 'stout maar spannende' types a la Xander de Bousonjé (30%) en de 'leuke, trouwe vaders' als Marco Borsato (30%). Wat kunnen vrouwen van mannen leren: niet zoveel piekeren (51%) en de boel de boel laten (38%). Kortom, relativeren.

Tot slot
Mannen en vrouwen zijn over het algemeen verschillend met hier en daar overeenkomsten. Waarbij vrouwen overwegend emotioneel en mannen in het algemeen meer rationeel in het leven staan. En gelukkig maar. Zo houden de seksen elkaar scherp en is er altijd stof voor praten, ruzie, lachen, huilen, leren, nadenken, liefde enzovoorts.

Schiphol-Rijk, 13 november 2006

Voor vragen over het programma M/V: neem contact op met Talpa Producties, Asjha van den Akker (regisseur) telefoon 035 - 677 1377

Voor vragen over het onderzoek: neem contact op met Trendbox, Lex de Witt (onderzoeksdirecteur) telefoon 020 - 669 4414