Gemeente Aalburg


Aandacht voor een veilig Aalburg
crisis.jpg

Eén van de taken van de overheid is te zorgen voor de veiligheid van de burgers.

Onderdeel daarvan is o.a. de burgers bewust te maken van risicos die zich in hun omgeving kunnen voordoen en om hen goed voor te bereiden als er daadwerkelijk een ramp gebeurt.

Sinds kort zijn er (landelijk) twee nieuwe informatiekanalen voor de burgers beschikbaar met informatie over risicos en rampen, te weten:
* de risicokaart Brabant en

* de campagne Denk vooruit.

In dit artikel zal op beide items nader ingegaan worden.

RISICOKAART BRABANT

risicokaart.jpg

Wilt u weten welke risicos zich in uw omgeving kunnen voordoen? U kunt hiervoor de Brabantse Risicokaart online raadplegen voor een actueel overzicht van de veiligheidsrisicos in uw gemeente.

De risicokaart is speciaal ontworpen voor de inwoners van Noord-Brabant. De overheid wil u hiermee zo goed mogelijk informeren over risico's in uw omgeving. Het is natuurlijk niet de bedoeling om u hiermee schrik aan te jagen. Daar is ook geen enkele reden voor, want de kans op een ramp is gelukkig erg klein. De risicokaart is nog niet compleet. Er komen steeds nieuwe gegevens bij. Kijk daarom regelmatig op de kaart om te kijken of er iets veranderd is in uw omgeving.

De basis van de risicokaart bestaat uit de plattegrond van Noord-Brabant. Op deze plattegrond zijn de plaatsen met risicos weergegeven.

Op de kaart is te zien of er binnen een risicocontour gebouwen te vinden zijn met veel mensen erin die bij een ramp hulp nodig hebben. U moet dan denken aan ziekenhuizen en scholen.

De risicokaart kunt u op het scherm krijgen via risicokaart.brabant.nl. U komt vervolgens op de risicokaart van de provincie Noord-Brabant terecht. Vervolgens kunt u dan zoeken op gemeente of dorp.

Daarna kunt u direct informatie opvragen over de objecten die op de kaart staan.

Ook voor meer achtergrondvragen zoals: Waarom is er een risicokaart? , Hoe gebruik je de risicokaart? en Welke ramptypen staan op de kaart? kunt u ook terecht op de provinciale site risicokaart.brabant.nl. De risicokaarten van de overige provincies in Nederland vindt u op www.risicokaart.nl.

CAMPAGNE DENK VOORUIT

crisis.jpg

Onder het motto Denk vooruit is eveneens een campagne gestart om u als burgers te informeren welke risicos zich in uw woonomgeving kunnen voordoen en welke voorzorgsmaatregelen u zelf al kunt nemen en hoe u in geval van een ramp moet handelen.

Op de site wordt nu nog gewerkt met vijf ramptypen, te weten:
* grote brand

* uitval van stroom, gas, water of telefoon
* overstroming

* gevaarlijke stoffen

* terroristische aanslag

Op termijn wordt dit nog uitgebreid met andere ramptypen.

Het opzoeken van de informatie werkt heel simpel:

U gaat naar de website www.crisis.nl en vult vervolgens uw postcode in.

Daarna verschijnt komt alle relevante informatie voor uw woonomgeving beschikbaar.

U kunt vervolgens de gewenste informatie lezen en eventueel uitprinten.

Zo vindt u hier o.a. de zogenaamde rampen-bewaarkaart. Daarop ziet u onder andere welke tv-zender of welke radiozender u aan moet zetten als er een ramp is. Print die kaart uit en bewaar hem goed.

Mocht u zelf niet over een internetaansluiting beschikken, vraag dan een keer of u bij uw familie of buren de informatie mag opzoeken. Lukt dat ook niet dan kunt u altijd contact opnemen met de contactpersoon van de gemeente.

Aan het einde van dit jaar worden de inwoners van onze gemeente via een huis- aan huisfolder nog nader geïnformeerd over hoe te handelen bij een ramp.

Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met: Johan Westerlaken, (doorkiesnummer 0416-698734)