Koninklijke Nederlandse Schaakbond

LSG stunt tegen Share Dimension Groningen: 5-5 in de Euroborg

U leest het goed, er werd gespeeld in de Euroborg, het nieuwe stadion van FC Groningen. Bezoekende voetbalclubs komen er meestal niet aan te pas in deze groene kathedraal, maar in de schaakwereld gelden heel andere wetten. Groningen verscheen met zes grootmeesters achter de borden, maar LSG was niet geïmponeerd. De Leidenaren hadden niets te verliezen en konden als underdog heerlijk vrijuit spelen. Sommigen stegen boven zichzelf uit en leverden een ware topprestatie. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen: het uiteindelijke 5-5 gelijkspel was gewoon dikverdiend.

Remise werd het bij Daan Brandenburg en Edwin van Haastert. Een c3-Siciliaan, zelfs op jonge leeftijd hebben sommigen al niet meer de drive om alle theorie van het open Siciliaans bij te houden. Net toen het spannend leek te worden, werd er remise gegeven. Zwart - Van Haastert - had het loperpaar en een meerderheid van twee tegen nul in het centrum, maar de lopers waren nog niet actief en zo'n centrum kan ook makkelijk zwak worden. Kortom, beiden vertrouwden het niet.

Sergei Tiviakov zette Groningen op voorsprong. Hij versloeg Tom Middelburg, die - net als Anand en Kamsky - niets wist te bereiken tegen het Scandinavisch van de nationaal kampioen. Al spoedig greep Tivi het initiatief en toen Middelburg een klein tactisch grapje miste, stortte het zaakje razendsnel in elkaar bij wit.

Na 24. Pf5? volgde er 24. .. Pxb3! 25. Td1+ Kc7 26. Lxb3 Txf5 en zwart won spoedig.

Een scherpe Pirc bij Stefan van Blitterswijk en Tea Lanchava. Wit stevig in de aanval, zwart countert op de damevleugel. De witte actie was veel en veel gevaarlijker en Van Blitterswijk ging er dwars doorheen op de koningsvleugel.

Van Blitterswijk - Lanchava
Stelling na 21. .. Kxf8

22. Dg3!
Sterker dan 22. Tf1+ Kg7 en zwart leeft nog - met de nadruk op nog. 22. .. hxg5 23. Dxg5 Df7 24. Tf1 Dxf1+ 25. Kxf1 en wit won.

Bij Groningen debuteerde de jonge Russische grootmeester Alexander Motylev, een van de beste aanvalsspelers ter wereld. Kasparov noemde hem ook al eens 'the future of Russian chess', duidelijk een jongen met mogelijkheden. Allemaal goed en wel, maar het lukte hem niet om met wit van Michiel Bosman te winnen. Die Bosman, wat een geweldig resultaat! Met zwart een ratingkloof van ruim 300 punten neutraliseren, dat is lang niet iedereen gegeven. Prima partij ook: Bosman offerde in het Spaans een pion voor een ijzersterk loperpaar. Het zag er allemaal zo dreigend uit, dat Motylev met weinig tijd op de klok maar remise aanbood om de dreigende problemen het hoofd te bieden.

Slotstelling na 28. Dd5. Met 28. .. g6 kan zwart alle onderste-rij-grappen uit de stelling halen, waarna hij prima compensatie heeft voor de pion.

Ook al een tegenvaller voor Groningen in een rommelige partij tussen Jeroen Blokhuis en Jan Werle. De zwartspeler is in de KNSB meestal goed voor een geruisloze overwinning, maar deze keer kwam Werle niet verder dan remise. De trotse winnaar van Hoogeveen Open was bepaald niet te spreken over zijn eigen spel en had het zelfs over 'de slechtste partij van mijn leven'. Maar ook hier een knappe prestatie van LSG, Blokhuis heeft toch bijna 200 ratingpunten minder dan Werle.

De Nimzo-indiër bij Raoul van Keetel en Wouter Spoelman was een spannende affaire. Een bekend thema: lukt het wit om de stelling open te breken voor zijn lopers, of kan zwart die lopers in bedwang houden en intussen alle zwakke pionnen oppeuzelen? Er bleef continu sprake van evenwicht, en na een gierende tijdnoodfase was het bord ineens leeg - remise.

Groningen kwam weer op voorsprong door een zwaarbevochten overwinning van 'top gun' Arkady Naiditsch op Mark van der Werf. Een zware Spaanse partij, en lange tijd beet Naiditsch zijn tanden stuk op de Berlijnse muur die Van der Werf had opgetrokken. Pas tegen de veertigste zet kwamen er wat barstjes in de muur en uiteindelijk pakte Naiditsch het punt in een pittig toreneindspel.

Oud-Groninger Eelke Wiersma deed het uitstekend door met wit Ivan Sokolov op remise te houden. Sokolov kwam met een klein plusje uit de opening, maar de stelling van Wiersma bevatte geen echte zwaktes en de LSG-er hield de deur vakkundig op slot. Niet spectaculair, maar wel heel nuttig. Het wordt misschien een beetje eentonig, maar ook hier weer een fors ratingverschil: ruim tweehonderd punten.

LSG trok de stand weer gelijk door een overwinning van Ivo Wantola op Erik Hoeksema. Op straffe van tien euro per overtreding mag ik van mijn mental coach mezelf niet naar beneden halen (dat doen anderen wel voor je - en zeker na zo'n partij, zo kan ik de lezer verzekeren) en derhalve volsta ik met een korte droge beschrijving van de gebeurtenissenen. Een thuis voorbereid pionoffer bracht mij niet de gewenste moordende aanval, het werd gewoon ploeteren om de pion terug te winnen. Toen ik die eenmaal terug had, bood Wantola remise aan.

Stelling na 31. .. Tcb8 in Hoeksema-Wantola
Remise?

Vroeger zou ik dit zonder nadenken hebben aangenomen, maar mijn nieuwe status van publieksspeler schept natuurlijk verplichtingen, dit vermoedelijk tot groot verdriet van mijn teamgenoten. Ik speelde dus door, ook omdat Wantola nog negen zetten in twee minuten moest doen. Wat ik niet doorhad was dat hij gewoon beter stond, zijn actieve stukken wogen zwaarder dan mijn betere structuur. Een mooi leermoment, vond bondscoach Visser. Zo kun je overal iets positiefs uithalen! Wantola doorstond de tijdnood zonder kleerscheuren en na veertig zetten moest ik vaststellen dat het lelijk uit de hand was gelopen. Mijn stelling rammelde aan alle kanten, ik raakte een pion kwijt en het lukte me niet om achter het bord nog ergens een remisegaatje te vinden. Pijnlijk, maar zoals gezegd: weer een mooi leermoment rijker!

4½-4½ en de partij tussen Yge Visser en John van der Wiel moest de beslissing brengen. Na vele verwikkelingen bleef er een eindspel over waarin Van der Wiel twee pionnen voor de kwaliteit had. Visser was de enige die op winst kon spelen, maar objectief gezien stond het gewoon gelijk. Van der Wiel hield het hoofd koel in de uitvluggerfase, meer dan het eindspel koning en randpion tegen koning zat er niet in voor Visser. Remise dus, een kostbaar matchpunt voor LSG in de strijd tegen degradatie. Groningen heeft intussen gemerkt, dat iedereen er een schepje bovenop doet tegen zo'n sterk team. Nog zo'n uitglijer kunnen we ons niet permitteren in de jacht op de landstitel!

Share Dimension Groningen - LSG 5-5
Tiviakov - Middelburg 1-0
Naiditsch - Van der Werf 1-0
Sokolov - Wiersma ½-½
Motylev - Bosman ½-½
Werle - Blokhuis ½-½
Visser - Van der Wiel ½-½
Spoelman - Van Keetel ½-½
Brandenburg - Van Haastert ½-½
Lanchava - Van Blitterswijk 0-1
Hoeksema - Wantola 0-1
Erik Hoeksema

---

HSG eenvoudig langs Zukertort Amstelveen

Echt spannend werd het afgelopen zaterdag niet in het Raadhuis van Hilversum. Dennis de Vreugt opende na een uur of twee reeds de score. Maar dat had ook zomaar anders af kunnen lopen.

De Vreugt - de Rooij
HSG - Zukertort

Dennis had 's avonds een feestje en was duidelijk al in de stemming. In bovenstaande stelling ging hij verder met
23. g4?
Veiliger is 23. a5 Db2 24. Tc1 om daarna rustig g4 voor te bereiden. De partijzet laat een zeer kansrijk offer toe.
23. .. Dd8?
De stelling schreeuwt om 23. .. Pxd4 24. cxd4 Dxd4 25. Ta3 Dxf2+ 26. Kd1 Dd4! met enorm initiatief voor zwart.
24. gxf5 Th8 25. Df7 Tf8 26. Dg7
en omdat 26. .. Tg8 27. De5 Tg1+ 28. Ke2 Txa1 29. Lf4 mat loopt, won wit snel.

Ruud Janssen is aan een solide seizoen bezig. Hij versloeg Theulings die zich in het middenspel verrekende en een kwaliteit achter bleef. Ook Jop Delemarre trekt de goede lijn van vorig seizoen door. Kevin Tan offerde een pion tegen onze huistheoloog maar de compensatie was wat vaag en Jop bracht de vis vakkundig op het droge. Jan Smeets speelde een zeer opmerkelijke partij tegen Pieterse. Aanvankelijk was hij zeer tevreden maar na het missen van 11. g4! maakte hij zich toch wat zorgen.

Pieterse - Smeets
Zukertort - HSG

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 e6 4. Lf4 dxc4 5. a4 Pf6 6. e3 b5 7. axb5 cxb5 8. Pxb5 Lb4+ 9. Pc3 Pd5 10. Pge2

Smeets ging hier verder met

10. .. Pc6?!
en dat geeft wit de optie om zijn ontwikkeling te voltooien met
11. g4!
Sterker was daarom 10. .. O-O om na 11. g4 met 11. .. Lb7 12. Lg2?! Pxe3! te vervolgen.
11. .. Pxf4 12. Pxf4 a5 13. Lxc4
Het is natuurlijk aanlokkelijk om deze pion mee te nemen maar wellicht was 13. Lg2 verstandiger, met een prettige stelling voor wit. 13. .. O-O 14. Le2 e5 15. Lf3?!
Nu neemt zwart definitief over. De enige zet was 15. dxe5 Pxe5 16. O-O waarna remise het meest logische resultaat is.
15. .. exf4 16. Lxc6 Ta6 17. Lf3 Te8!
De stelling is onhoudbaar geworden voor wit.
18. e4 Td6!
Wint de d-pion want op 19. d5 volgt 19. .. Txd5! 19. Dd2 Txd4 20. Dxf4 g5! 21. Dg3 La6 22. Dg2
Een prachtig plaatje!
22. .. a4, 0-1

Uw verslaggever maakte er 5-0 van door een overwinning op Matthew Tan. Tan was niet helemaal op de hoogte van de opening die op het bord stond en kwam al snel in grote problemen. Vanuit de onderstaande diagramstelling kon ondergetekende met een 'petite combinaison' 29. Pc7! Tb6 30. a5 het punt binnen halen.

L'Ami - M. Tan
HSG - Zukertort

Ian Rogers zorgde voor de 6-0 middels een technische zege op Los. Daarna was het uit met de pret voor HSG. Rudy Douven stond weliswaar de hele partij beter tegen Harmsen maar de stelling was erg gesloten en de zwartspeler gaf geen krimp: remise derhalve. Op bord 3 speelden Daniel Stellwagen remise tegen Sybolt de Boer. Daniel sloeg de aanval van De Boer af maar het eindspel dat vervolgens ontstond bood geen winstkansen meer. Persoonlijk succes was er voor Menno Okkes die een uitstekende partij tegen Friso Nijboer speelde. Overigens kreeg Nijboer vlak na de tijdcontrole nog wel een grote kans om remise te maken.

Okkes - Nijboer
Zukertort - HSG

Het meest eenvoudig is nu 41. Tg4! Tb8 (zwart moet b5 dekken) 42. Kb3 waarna er nog een pion valt. In de partij volgde 41. Kb3?! Tc8 42. Tg4 Td8 43. Lxb5 Td2 44. Kxa3 Tf2 45. Lc6 en wit won snel. Zwart had echter ook het kwaliteitsoffer 41. .. Txd3! tot zijn beschikking. Na 42. Txd3 Lxe4 43. Td1 Ld5+ 44. Kxa3 e4 heb ik geen winst kunnen vinden. Zwart is zeer actief en dreigt Ke5 gevolgd door e4-e3. De witte pionnen komen ondertussen maar moeilijk naar voren.

Ook Loek van Wely maakte er een spannend dagje van. Tegenstander Strating speelde sterk en kon afwikkelen naar een comfortabel eindspel met een pion meer. Loek kon met zijn loperpaar enige compensatie claimen maar ook niet meer dan dat. Zijn stelling klaarde echter met elke zet verder op en het moment dat we in de partij komen is zwart al in grote problemen geraakt.

Van Wely - Strating
HSG - Zukertort

64. Txh3 c2 65. Th6+ Kd5 66. Lf4
Stopt de c-pion en beslist de partij?!
66. .. Tb1?
Zwart maakt op wonderbaarlijke wijze remise door de witte loper aan te blijven vallen, 66. .. Tf3! 67. Lg5 Tg3! 68. Ld3 Td3! 67. Th5+! Ke4 68. Lh6 c1D 69. Lxc1 Txc1
Nu de zwarte koning horizontaal is afgesneden wint wit eenvoudig. 70. Kb6 Tg1 71. a6 Tg6+ 72. Kb5 Tg7 73. Th6 Kd5 74. Kb6 Tg1 75. a7 Tb1+ 76. Kc7, 1-0

Dat bracht het totaal op 8-2 en we kunnen na drie ronden van een goede seizoensstart spreken!

HSG - Zukertort Amstelveen 8-2
Nijboer - Okkes 0-1
Van Wely - Strating 1-0
Stellwagen - De Boer ½-½
L'Ami - M. Tan 1-0
Smeets - Pieterse 1-0
Rogers - Los 1-0
Janssen - Theulings 1-0
De Vreugt - De Rooij 1-0
Delemarre - K. Tan 1-0
Douven - Harmsen ½-½
Erwin l' Ami

---