Gemeente Buren


Stookontheffing resthout

Als fruitteler, boomkweker of andere particulier kunt u ontheffing aanvragen voor het verbranden van resthout in de open lucht. Voor de behandeling van de aanvraag, met inbegrip van de publicatie, is een termijn van twee maanden nodig. Wanneer u uw aanvraag indient vóór 1 september, is een ontheffing mogelijk voor het hele stookseizoen: 1 november 2006-1 juni 2007. Vraagt u de ontheffing na 1 september aan, houdt u dan ook rekening met twee maanden behandeltijd. U kunt de ontheffing aanvragen tot uiterlijk 1 maart 2007 om nog gebruik te kunnen maken van de laatste stookmaand (mei).

Voor het verbranden van resthout hebben de gemeenten in Rivierenland samen met LTO Nederland regels afgesproken.

Ontheffing is te verkrijgen voor het verbranden van rooihout (gerooide stobben, stronken en stammen met tak en al), uitgezonderd stamhout met een stamomtrek vanaf 25 cm. Voor de verbranding van snoeihout wordt alleen ontheffing gegeven, als het gaat om het boombeheer in cultuurlandschappen (onderhoud van knotwilgen en andere monumentale of beeldbepalende bomen) en erfbeplanting én als er geen hoogwaardiger verwerking mogelijk is zoals het gebruik in houtwallen, versnipperen of verklepelen. Ontheffingen voor snoeihout zullen dus alleen in bijzondere omstandigheden worden afgegeven.

Verbranding van ziek, besmettelijk hout wordt toegestaan na mondelinge melding aan de gemeente en controle.

Hierbij vindt u het aanvraagformulier met toelichting. U kunt het formulier downloaden, afdrukken, invullen en inleveren bij de gemeente.


* Stookontheffing (aanvraagformulier).doc
* Stookontheffing (toelichting).doc

* Regeling resthout beheerst verbranden Regio Rivierenland.pdf