Ingezonden persbericht


knolselderijtelersvereniging nederland

p e r s b e r i c h t 13 november 2006

"Gemiddelde opbrengst knolselderij wordt niet gehaald"

Het bestuur van de Knolselderijtelersvereniging Nederland heeft onlangs weer haar jaarlijkse proefrooiingen uitgevoerd in een aantal percelen knolselderij. Geconstateerd is dat er op dit moment 19% minder kg opbrengst is dan gemiddeld. Door het soms late planttijdstip, de aanhoudende hitte en de droogteschade in de maand juli zijn de knolselderijplanten onvoldoende gegroeid. De zeer natte augustusmaand heeft de grond op veel plaatsen dusdanig verslempt, dat de planten zuurstof tekort zijn gekomen.

Vanaf 1998 wordt er jaarlijks door de bestuursleden van de Knolselderijtelers-vereniging medio september en eind oktober een proefrooiing gedaan. Van vijftien percelen wordt een aantal knollen op een vergelijkbare manier handmatig gerooid en gewogen. Aan de hand van een berekening kan de opbrengst per hectare verkregen worden. In de afgelopen jaren is er een redelijk constante ontwikkeling te zien geweest wat betreft de groei tussen de eerste en de tweede proefrooiing. De gemiddelde opbrengst over de jaren bedraagt eind oktober 57 ton, terwijl men dit jaar op dat tijdstip met 46 ton genoegen moet nemen. Diverse telers wachten nu nog met oogsten om de opbrengst nog wat te laten stijgen. Het oogstrisico neemt daarmee echter toe.

Door de geschatte lagere opbrengst van de knolselderij, zal de prijsvorming naar alle waarschijnlijkheid vriendelijker zijn dan de afgelopen jaren. Door middel van deelname aan het Prijs Informatie Systeem Knolselderij van de POA (Producenten Organisatie Aardappelen), kunnen knolselderijtelers de prijsvorming van afgesloten leveringsovereenkomsten volgen.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Knolselderijtelersvereniging Nederland, de heer Arjan Rozendaal telefoonnr.: 06-551 529 71.

---- --