Datum: 13 november 2006

Politie pakt vroegtijdig afsteken vuurwerk aan

Hollands-Midden - De laatste maanden van het jaar zijn begonnen en de vuurwerkknallen zijn weer te horen. Door de overlast die de heftige knallen veroorzaken, waarschuwt de politie niet meer bij overtredingen maar verbaliseert direct. De afgelopen weken kwamen de eerste meldingen alweer binnen: vuurwerkgeknal in woonwijken. De politie weet dat sommige jongeren vuurwerk van het afgelopen jaar bewaren om nu vroegtijdig af te steken. Kennelijk beseffen jongeren zich niet of onvoldoende dat dieren en vooral oudere mensen enorm veel hinder ondervinden van het geknal. Behalve overlast brengt het vroegtijdig afsteken van vuurwerk vaak vernielingen met zich mee. Bij overtreding bekeurt de politie direct. De officier van Justitie bepaalt het boetebedrag of de jongeren worden overgedragen aan HALT. De politie hoopt dat ouders die het vermoeden hebben dat hun kind al met vuurwerk op pad gaat dit bespreekbaar maken.

Vuurwerk, daar kun je je vingers aan branden Hoe harder en zwaarder de knal, hoe leuker het is, denkt menigeen. Maar het is niet meer leuk als je na het afsteken van vuurwerk een aantal vingers mist, niet meer naar de tv kunt kijken of naar muziek kunt luisteren. Vuurwerk is leuk, maar zeker niet ongevaarlijk.

Zo zijn strijkers niet alleen gevaarlijk, maar ze zijn ook verboden. Strijkers zijn gevaarlijk omdat het lontje niet te zien is. Door fouten in de afwerking kan een strijker beschadigd zijn, waardoor het vuurwerk te snel afgaat. Chinese rollen zijn ook verboden. Sommige zijn zo groot als een wagenwiel, andere zijn kleiner. Ze zijn vooral gevaarlijk omdat de rotjes eruit kunnen schieten, waardoor jijzelf of omstanders geraakt kunnen worden. Daarom is het belangrijk legaal vuurwerk bij erkende verkoopadressen te kopen. Lees bij het afsteken van vuurwerk altijd de aanwijzingen op de verpakkingen goed.

Kopen en afsteken Het kopen en afsteken van vuurwerk is aan regels gebonden: Vuurwerk kopen mag alleen op 28, 29 en 30 december. Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Politieagenten controleren scherp op het afsteken van vuurwerk buiten deze tijdstippen. Een overtreding levert een boete op van ten minste E 60,-. Overtreders die jonger zijn dan 18 jaar kunnen, als de overtreder en diens ouders/verzorgers daar voor kiezen, een alternatieve straf (Halt-procedure) krijgen. Kijk voor meer informatie op www.halt.nl

Vuurwerkmeldlijnen Dit jaar kunnen mensen die meldingen hebben over (vermoedelijk) strafbare handelingen met vuurwerk zoals vervoer, opslag en verkoop, contact opnemen met de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem. De meldlijn is te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800-7000. Het nummer is zeven dagen per week van 10.00 tot 22.00 uur bereikbaar. Overlast, door bijvoorbeeld het vroegtijdig afsteken van vuurwerk kan worden gemeld bij het politiebureau bij u in de buurt. Als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112 en voor zaken die minder spoed vragen, belt u 0900-8844 (lokaal tarief). Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaad.nl.

Vreugdevuren en huisvuil De jaarwisseling kent een traditie van vreugdevuren. In de periode rond de jaarwisseling verzamelen vooral jongeren brandbaar materiaal. Zij nemen bijvoorbeeld grofvuil mee wat mensen langs de straat hebben gezet, met als doel dit te verbranden. Dit kan gevaar en overlast veroorzaken. Ook huisvuil of groenafval dat rond de jaarwisseling buiten staat kan risico's opleveren. De politie vraagt dan ook om dit en ander brandbare materiaal uitsluitend aan de weg te zetten op de ophaaldag.

Tips voor veilig gebruik van vuurwerk Koop vuurwerk alleen bij de erkende verkoopadressen. Deze zijn te herkennen aan het opschrift: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'. Koop alleen goedgekeurd vuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open! Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken en trek kleding aan die een stootje of vonk kunnen verdragen (dus geen nylon). Bij ongelukken is er vaak sprake van een combinatie met het drinken van alcohol. Mensen die aangeschoten zijn, hebben geen vaste hand bij het afsteken en zijn niet goed meer in staat om op te letten wat ze doen. Wees je hiervan bewust. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont of met een brandende sigaret. Gebruik nooit lucifers of een aansteker. Zorg bij het afsteken van vuurwerk voor de eigen veiligheid en de veiligheid van anderen:

- gooi nooit vuurwerk naar iemand toe; ook niet naar dieren

- zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden

- steek vuurpijlen nooit uit de hand af, maar zet ze in een fles waarin een flinke bodem zand zit. De fles kan ook in een krat worden gezet.

- bij vuurwerk dat niet is afgegaan of waarvan het lontje gebroken is moet nooit worden geprobeerd het opnieuw af te steken Ruim na afloop de rommel op: laat geen vuurwerk, en vooral wat niet is afgegaan, op straat liggen. Veel kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken

--------------------------------------------- einde bericht -----------------------------------------------------
---
Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --