Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 089wu, 13 november 2006

Wageningen universiteit benoemt hoogleraren wiskunde en statistiek

Wageningen Universiteit heeft dr. F.A. (Fred) van Eeuwijk benoemd tot gewoon hoogleraar Toegepaste Statistiek en prof.dr. J. (Jaap) Molenaar tot gewoon hoogleraar Toegepaste Wiskunde. Hun leerstoelen vormen een onderdeel van Biometris, Zij zullen het werk voortzetten van prof.dr. J. (Johan) Grasman, die vorig najaar is teruggetreden als leerstoelhouder Wiskundige en Statistische Methoden.

Wiskunde en statistiek vormen niet alleen een belangrijk onderdeel in vrijwel alle studieprogramma's van Wageningen Universiteit, ook voor het onderzoek van Wageningen UR zijn deze groepen belangrijk. Naast het verzorgen van onderwijs hebben deze groepen nog twee hoofdtaken: het ontwikkelen van kwantitatieve methoden voor een veelheid van toepassingsgebieden en het verzorgen van statistische consultatie. Dat die inspanningen breed gewaardeerd worden bleek uit een recente onderzoeksvisitatie, waarin de groep, toen nog onder leiding van Grasman, tot de beste drie van Nederland werd gerekend. Om die kwaliteit te benadrukken en te versterken heeft Wageningen Universiteit ervoor gekozen Biometris, het expertisecentrum van Wageningen UR voor de toepassing van wiskunde en statistiek in de levenswetenschappen, te versterken en extra identiteit te geven via een splitsing van de bestaande leerstoel in twee aparte leerstoelen statistiek en toegepaste wiskunde Daarom heeft Wageningen Universiteit twee fulltime hoogleraren benoemd.

Prof.dr. Jaap Molenaar (Den Haag, 1953) studeerde theoretische natuurkunde en wiskunde in Leiden en promoveerde in 1983 aan de VU in Amsterdam. Voorheen was hij universitair hoofddocent Toegepaste Analyse aan de Technische Universiteit Eindhoven en deeltijdhoogleraar Mathematische modellering van kunststoffen aan de Universiteit Twente.

Dr. Fred van Eeuwijk (Kerkdriel 1959) studeerde biologie en filosofie in Utrecht en promoveerde in 1996 in Wageningen. Recent was hij universitair hoofddocent Plantenveredeling aan Wageningen Universiteit en voordien universitair hoofddocent Wiskunde en statistiek in Wageningen.