Verkeershandhaving


Blaastest in parkeergarage onwenselijk

13 november 2006

Binnenkort kunnen automobilisten in een aantal parkeergarages zelf het alcoholpromillage in hun bloed meten. Zij betalen hiervoor een euro. Het Openbaar Ministerie is hier fel tegen gekant. Dat heeft landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee zaterdag tegen radio 1 gezegd. "Het is niet de bedoeling dat automobilisten de toegestane alcoholgrens op deze manier opzoeken. Chauffeurs zouden helemaal niet moeten drinken voordat ze de auto instappen", aldus de verkeersofficier.

De testapparatuur is door het Nederlands Meet- en Regelinstituut gecontroleerd, maar Spee benadrukt dat aan de testen geen rechten kunnen worden ontleend: "Het betreft hier geen officiële meetapparatuur. Het is dus goed mogelijk dat de uitslag van een blaastest van de politie afwijkt van die van de alcoholtesters in garages. Ook vanwege het tijdsverschil dat bestaat tussen het moment van testen in een garage en bij een politiecontrole. Automobilisten kunnen dus ten onrechte denken dat ze succesvol door controles van de politie heen komen. Of erger nog: ze kunnen ten onrechte denken dat ze veilig deelnemen aan het verkeer."

Kosten hoger dan opbrengsten
In reactie op de opmerking dat alcoholcontroles voornamelijk gehouden worden, omdat ze veel geld opleveren, zegt Spee: "Onzin. Alcohol in het verkeer levert veel ellende op. Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat is voor ons reden genoeg om hier nadrukkelijk op te blijven controleren. De controles kosten ons meer geld dan dat ze opleveren."