Gemeente Bladel


Gemeente plaatst weer bladbakken

In de week van 16 oktober wordt in de verschillende kernen van de gemeente Bladel weer een aantal bladbakken geplaatst. Daarin kunnen bewoners van de bebouwde kom het herfstblad van gemeentelijke bomen deponeren. Afhankelijk van het aanbod worden de bakken één of twee keer per week leeggemaakt. In de week van 18 december worden de bakken weer weggehaald.

In de bladbakken mag u alleen blad gooien (van gemeentelijke bomen). Snoei- en ander tuinafval mogen er niet in. Als geconstateerd wordt dat er ander tuinafval in de bladbak wordt gedeponeerd, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snoeihout en ander tuinafval moet u via uw eigen groene container aanbieden. Ook kunt u het afleveren bij de milieustraat aan de Nijverheidsstraat 9, op Industrieterrein "de Sleutel" in Bladel. Vergeet niet om uw milieupas mee te nemen.

Goed tuinieren

Een goede tuinman voert overigens niet al het blad af, maar gebruikt het in de tuin. Het blad is van

groot belang als winterdek voor planten en zorgt voor een natuurlijke bemesting. Bolgewassen en vaste planten hebben veel profijt van de beschermende werking van het blad en zullen in het voorjaar eerder uitlopen en bloeien dan de onbeschermde gewassen.

Het blad vormt ook een schuil- en voedselgelegenheid voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Wat doet de gemeente?

De gemeente verwijdert regelmatig het blad van de openbare weg en de grasvelden. Verder blijft het blad liggen om de hierboven genoemde redenen. Wij verzoeken u om geen blad op de weg te vegen. Daar kan het namelijk een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.

Waar staan de bladbakken?

U zult begrijpen dat niet op elke straathoek een bladbak geplaatst kan worden. De gemeente bekijkt elk jaar wat de beste plaats is. Daarbij spelen diverse factoren een rol, zoals de aanwezigheid van veel gemeentelijke bomen en een goede bereikbaarheid om de bakken te kunnen legen. Ook wordt geprobeerd om de bakken zodanig te plaatsen dat omwonenden er zo min mogelijk overlast van ondervinden. Verder wordt ervoor gekozen om de bladbakken op een enigszins centrale plaats te zetten in een omgeving met bomen.

De bladbakken staan op de volgende plaatsen:

Bladel


1. Bleijenhoek ter hoogte van de Leemskuilen


2. Koolbogt


3. hoek Heeleind/Sniederslaan


4. plantsoen Binnenweg (nabij Vierschaar)


5. plantsoen Schaapskuil


6. Oranje Nassaulaan nabij de Nederlands Hervormde Begraafplaats


7. Julianaplein


8. hoek Stijn Streuvelslaan/Hendrik Consciencelaan


9. Veilig Oord


10. Biezeveld


11. hoek Antoon Coolenlaan/Felix Timmermanslaan

Hapert


1. Alexanderhof nabij het gemeenschapshuis


2. hoek de Vliegert/Joseph van Dingenenstraat


3. Antoon Schildersstraat


4. Orion


5. hoek Akkerwinde/Mercurius


6. Pinksterbloem


7. hoek Mosveld/Venbroek


8. Kruiwerk

Hoogeloon


1. Dijckmeesterstraat/Casterseweg


2. hoek Hoogcasterseweg/Schutsboom


3. hoek Vessemseweg/de Hoef


4. halverwege Breestraat

Netersel


1. hoek Carolus Simplexplein/De Blikken


2. hoek Beemke/De Hoeve


3. De Lei

Casteren


1. Het Nieveld


2. Plein Kerkeneind


3. Hoek Hoogeind / Kerkstraat

Tuinafval in de bladbak: EUR 50,00 boete

De bladbakken zijn bedoeld voor bladafval van gemeentelijke bomen. De gedachte hierachter is dat inwoners die dat blad voor hun deur opruimen, het niet in hun eigen container hoeven te stoppen (waardoor ze zouden betalen voor de afvoer ervan).

Helaas gebruiken sommige mensen de bakken ook om hun eigen tuinafval kwijt te raken. Regelmatig treffen we takken, snoeisel van struiken, eenjarige planten e.d. in de bakken aan. Dat is beslist niet de bedoeling. De gemeente betaalt voor de verwerking van het blad namelijk een speciaal tarief. Als bij het aanbieden bij de composteerinrichting echter blijkt dat er ander tuinafval tussen zit, gaat dat tarief omhoog. Dat zijn onnodige kosten, waaraan uiteindelijk (via de afvalstoffenheffing) alle inwoners meebetalen.

Wij doen dan ook een dringend beroep op u om de bakken alleen te gebruiken voor blad van gemeentelijke bomen. Tuinafval moet u via de groene container aanbieden of zelf wegbrengen naar de milieustraat.

Overtreding

Het achterlaten van tuinafval is strafbaar op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bladel. De boete voor zo'n overtreding is EUR 50,00.

Als u (tuin)afval dumpt in het buitengebied overtreedt u de Wet milieubeheer en is de boete minimaal EUR 130,00. De gemeente en de politie controleren hierop en bij overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

---