Gemeente Lingewaard


Meer defibrillatoren nodig in Lingewaard

foto bijeenkomst AEC
Voorzitter Nico Gerritsen geeft uitleg over de aanschaf van defibrillatoren.

,,Samen met de stichting Kloppend Hart voor Lingewaard willen wij met deze bijeenkomst bereiken dat er met elkaar gepraat wordt over een gezamenlijke aanschaf van AED's. Dit doen we vooral omdat nog steeds een kwart van de meldingen de ambulance niet binnen de gestelde aanrijtijd aanwezig kan zijn. Als wethouder van Lingewaard hoop ik dat ik bij u een gevoelige snaar heb geraakt.''

Wethouder Bud Joosten was vorige week in gesprek met beheerders van dorpshuizen, sportaccommodaties en bestuurders van sportverenigingen. De gemeente wil de groep aanmoedigen om zelf defibrillatoren (AED) aan te schaffen. Maar wel in overleg, om een goede spreiding te krijgen. Voorzitter Nico Gerritsen van stichting Kloppend Hart legt uit dat de voor een defibrillator en bereikbaarheid binnen vijf minuten haalbaar moet zijn. Daarnaast moeten tien tot twaalf personen het apparaat kunnen bedienen.

Een goed goede spreiding kan tot stand komen door een goed overleg tussen verschillende accommodaties en verengingen. Sportverenigingen bijvoorbeeld die dicht bij elkaar zitten, kunnen overwegen om gezamenlijk een defibrillator aan te schaffen. De benodigde opleiding kan volgens Gerritsen tegen een geringe vergoeding bij de plaatselijke EHBO-vereniging worden gevolgd.

Wethouder Joosten gaf aan dat de gemeente er alles aan zal doen om het gebruik van defibrillatoren te stimuleren. Zo zal Lingewaard bij grote evenementen de aanwezigheid van EHBO met een defibrillator verplicht stellen. De verplichting wordt in de evenementenvergunning opgenomen. De EHBO-verenigingen krijgen mogelijk extra financiële steun om de opleidingen mogelijk te maken.

Al eerder had wethouder Joosten aangekondigd dat alle ambtenaren van Lingewaard een opleiding voor reanimatie en gebruik van een defibrillator krijgen aangeboden.

Bericht geplaatst op 13 november 2006