Gemeente Lingewaard


Dankbaarheid en respect voor inzet van mantelzorgers

foto dag van de mantelzorgers
Voor wethouder Joke van Roosmalen was een bescheiden rol weggelegd.

Meldpunt Vrijwillige Thuishulp en Steunpunt Mantelzorg Lingewaard hebben vrijdag 10 november 2006 de mantelzorgers in Lingewaard in het zonnetje gezet. Met informatieve en ontspannende activiteiten werd in zalencentrum De Kolk in Haalderen de Dag van de Mantelzorg gevierd.

Zo'n tweehonderd organisaties in het land deden afgelopen week mee met de Dag van de Mantelzorg. In Lingewaard gaf theatergroep Laden en Lossen een voorstelling. Zij gaven met nodige humor inzicht in de dagelijkse realiteit van een mantelzorger. Voor wethouder Joke van Roosmalen was een bescheiden rol weggelegd.

In haar openingstoespraak ging wethouder Van Roosmalen in op de rol van mantelzorger in relatie met de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zij vertelde dat volgende week op de gemeentepagina een bijzondere informatiereeks start over de Wmo. Met een twintigdelige soapserie 'Gedeelde smart is halve smart' wordt op een heldere wijze een mantelzorger in beeld gebracht.

Volgens Van Roosmalen gaat het werk van mantelzorgers een stap verder dan van een doorsnee vrijwilliger. ,,Alle vrijwilligers zijn belangrijk. Zonder hen zouden verenigingen en buurthuizen niet kunnen bestaan. Echter, zonder de vrijwillige hulp van vrienden en buren zouden veel mensen met een beperking niet thuis kunnen blijven wonen.''

Respect
Door de Wmo verandert er volgens wethouder Joke van Roosmalen voor een mantelzorger niets. ,,U heeft de instelling om anderen die hulp te geven die verlangd wordt. Het is straks onze taak om er voor te zorgen dat die hulp ook naar de toekomst toe blijvend kan worden gegeven. Wat u allemaal doet is enorm belangrijk. U vindt het vanzelfsprekend en u bent zelfs blij dat u anderen een helpende hand kunt bieden. Zo zit u als mens in elkaar en daar moeten we allemaal heel veel respect en dankbaar voor zijn.''

Bericht geplaatst op 13 november 2006