Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Competitieverslagen op de sites van verenigingen De derde ronde van de KNSB-competitie zit erop. Op de sites van de verenigingen zijn vele verslagen verschenen. Hieronder een overzicht.


1A: een verslag van Purmerend - Philidor Leeuwarden
1B: een verslag van D4 - Paul Keres

1B: een verslag van Spijkenisse - Wageningen
2A: een verslag van Haren - Lewenborg

2A: een verslag van ASV - BSG

2A: een verslag van Hardenberg - Almelo
2B: een verslag van Alteveer - LSG 3
2C: een verslag van SO Rotterdam II - Paul Keres II 2D: een verslag van De Pion - Vianen

3B: een verslag van Esgoo II - Philidor Leeuwarden III 3C: een verslag van Tal/DCG 2 - Doetinchem
3D: een verslag van Euwe III - Paul Keres III
3D: een verslag van Botwinnik - DBC
3D: een verslag van VAS 2 - De Waagtoren
3E: een verslag van Moerkapelle - LSG 4
3F: een verslag van Messemaker 1847 - Dordrecht 3G: een verslag van Messemaker 1847 2 - Utrecht 3
---

SMB maakt harde landing

Na twee verrassende gelijkspelen tegen sterke tegenstanders was er wat hoop ontstaan bij de gedoodverfde degradatiekandidaat SMB. Valse hoop! In de Gelderse derby zette Homburg Apeldoorn de Nijmegenaren hardhandig terug in de realiteit.

Ook de Apeldoorners waren wat in de war gebracht door de sterke seizoensstart van SMB. Zouden de SMB-spelers plots veel sterker zijn gaan spelen dan de elo-cijfers doen vermoeden? Men besloot geen risico te nemen en trad aan in een zeer sterke samenstelling.

Dat leidde tot een monsteroverwinning waar weinig op af te dingen viel. Op alle fronten werd SMB overtroefd.
De enkele SMB-speler die een veelbelovende stelling kreeg, deed zichzelf de das om. Topscorer Fitzgerald Krudde was naar het eerste bord gepromoveerd en speelde opnieuw zeer sterk. Alleen zijn tijdsbeheer liet te wensen over.

Siebrecht - Krudde
Homburg Apeldoorn - SMB

Wits ver opgerukte d-pion zal verloren gaan waarna zwart kan gaan proberen zijn pluspion op de damevleugel tot gelding te brengen. Twee zetten terug had Krudde nog twaalf minuten op de klok maar die had hij nagenoeg in zijn geheel in de laatste twee zetten geïnvesteerd. Het beetje resterende tijd was misschien genoeg geweest als zwart dameruil had kunnen bewerkstelligen en dat was dan ook de bedoeling van zijn laatste zet 31. .. Dc5-g5. Er volgde echter verrassend 32. f2-f4!?
Wit gaat voor de complicaties en deze onvoorziene zet had direct een groot psychologisch effect.
32. .. Dg5xh4?!
Bederft niets maar gewoon terug met 32. .. Dd5 was sterker. 33. Pd4-f5 Dh4-h5 34.Pf5xd6 Td8xd7?! Opnieuw was 34. .. Dd5 de zet. Wit dreigde nog geen De8 want de loper op a4 röntgendekt e8. 35. De3-e6+ Kg8-h7 36. Tf1-c1 Dh5-g6 37. f4-f5 Dg6-g3? Pas de beslissende fout maar zwart was de controle al eerder kwijtgeraakt. Met 37. .. Dh5 had hij door kunnen spelen. 38. Tc1-c8, 1-0

Dit was een fragment uit de tijdnoodfase maar tegen die tijd was de spanning al uit de wedstrijd verdwenen. Aan de staartborden had Homburg Apeldoorn een paar sterke oosterburen geposteerd en die hadden al vroeg de vis op het droge.

Souleidis - Deegens
Homburg Apeldoorn - SMB

Zwarts laatste zet 17. .. Ta8-e8 was niet de nauwkeurigste. Er volgde 18. Lc1-h6!
en zwart moest een kwaliteit geven want op 18. .. Tg8 volgt 19. Dh4 met de onaangename dreiging Df6+ (en 19. .. De7 helpt dan niet meer vanwege 20. Lg5). Zwart modderde nog enige tijd door met zijn kwaliteit minder maar zonder hoop op redding (1-0).

Van John Watson zijn twee boeken verschenen over moderne schaakstrategie. De teneur van deze boeken is dat de hedendaagse topspeler zich alleen nog laat leiden door "wat werkt" en waar nodig ouderwetse regels (aangaande ontwikkeling, verzwakkende pionzetten, paard aan de rand, koning in veiligheid brengen, enzovoort) terzijde schuift.
Ik ben bang dat Joost Retera deze boeken in de kast heeft staan .

Retera - Langheinrich
SMB - Homburg Apeldoorn

Dat ontwikkeling en koning in veiligheid brengen geen prioriteit hebben voor de witspeler is aan dit plaatje goed af te zien. In plaats daarvan was hij aan de slag gegaan op de damevleugel maar die actie leverde geen resultaat op. Met 19. .. b4-b3! incasseerde zwart het punt.

Niet minder (hyper)modern ging het er aan toe in de ontmoeting tussen Lucien van Beek en Carl Wüstefeld. De openingsfase (1. d2-d4 g7-g6 2. c2-c4 Lf8-g7 3. Pb1-c3 c7-c5 4. d4xc5 Pb8-a6 5. Lc1-e3 Pg8-h6 6. Le3-d4 e7-e5 7. Ld4-e3 Ph6-f5 8. Le3-d2 Pa6xc5 9. b2-b4 Pc5-e6 10. g2-g3 a7-a5 11. Pc3-d5 b7-b6) was al exotisch maar viel in het niet bij wat er later in de partij allemaal gebeurde. Deze spelers hebben de ballast van het klassieke schaakdenken waarlijk afgeworpen! Een plaatje van de stand van zaken na zet 27.

Van Beek - Wüstefeld
Homburg Apeldoorn - SMB

De moderne jeugd zal de rekenmasjien er bij moeten halen om te berekenen hoe het staat op de schaal van de relatieve waarde der stukken. Deze balans is niet gunstig voor wit. Pakken op h8 verbetert dat op papier maar zelfs de klassiek geschoolde schaker ziet dat de loper op d4 meer waard is dan de drie punten die men er gemiddeld voor geeft. Wit ging verder met 28.h2-h4 en in het vervolg gaf zwart zijn twee torens tegen twee lichte stukken om uiteindelijk nog net met eeuwig schaak te kunnen ontsnappen!

Over de drie andere remises mocht SMB zich niet beklagen. Manuel Bosboom tegen Robin Swinkels was kort en weinig opwindend. Hans Klip versus Merijn van Delft was eveneens kort maar hier leek de witspeler toch langs het randje te zijn gegaan. Bij Anton van Rijn tegen Arne Moll sloeg de teller van Fritz op één moment door richting de min tien maar zwart liet de gouden kans liggen.

Ik zelf werd door Roeland Pruijssers uitgeschakeld middels een krachtzet in het eindspel net op het moment dat ik dacht eindelijk wat beter te staan. Het jeugdige talent is daardoor topscorer van Homburg Apeldoorn met 3 uit 3!
In het verre eindspel tenslotte gingen de eindspelen van Dharma Tjiam en Stan van Gisbergen ook nog verloren.
Daarmee kwam de 2-8 op het scorebord en weet SMB weer waar het staat. Homburg Apeldoorn heeft een goede seizoensstart en dat is in het verleden wel een anders geweest. Over degradatie hoeft men zich in ieder geval geen zorgen meer te maken.

SMB - Homburg Apeldoorn 2-8
Krudde - Siebrecht 0-1
Tjiam - Ernst 0-1
Hendriks - Pruijssers 0-1
Klip - Van Delft ½-½
Swinkels - Bosboom ½-½
Van Gisbergen - Van de Oudeweetering 0-1
Wüstefeld - L. van Beek ½-½
Van Rijn - Moll ½-½
Deegens - Souleidis 0-1
Retera - Langheinrich 0-1
Willy Hendriks

---