Ingezonden persbericht


Hoenderloo, 9 november 2006

Weer Witte Fietsen naar Polen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft vandaag 160 Witte Kinderfietsen overhandigd aan de gemeente Wasosz in Polen. Een aantal vrijwilligers van de ANWB stak de handen uit de mouwen en knapte en poetste de afgeschreven fietsen van het Park op.

Vorig jaar werden al 90 Witte Fietsen overhandigd aan Nature Park Odra Delta in Polen. Dit jaar staan 160 kinderfietsjes van het Nationale Park De Hoge Veluwe klaar om per vrachtauto naar Polen vervoerd te worden. 'Elk jaar proberen wij voor de afgeschreven fietsen een bestemming te vinden voor mensen die minder bevoorrecht zijn dan wij', aldus directeur Van Voorst tot Voorst. De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) heeft het contact gelegd tussen de Poolse gemeente Wasosz en Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De fietsen zullen worden ingezet tijdens de verkeerslessen voor leerlingen van basisscholen in Wasosz. Daarnaast ontwikkelt de gemeente Wasosz activiteiten op het gebied van toerisme, waaronder fietstochten. Ook hiervoor worden de Witte Fietsen ingezet. Naast de fietsen van NP De Hoge Veluwe gaan in de vrachtwagen naar Wasosz rolstoelen en rollators mee van de Limburgse gemeente Meerlo-Wanssum.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat al jaren bekend om de vrij te gebruiken Witte Fietsen waarmee de jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers zich makkelijk door het Park kunnen verplaatsen. Voor wie verzekerd wil zijn van een fiets, of speciale wensen heeft zijn er naast de gratis Witte Fietsen en invalidenfietsen, ook blauwe fietsen in allerlei soorten te huur; bakfietsen, tandems, elektrische fietsen, enzovoort. De nieuwste aanwinsten zijn vijf Blauwe Bolderkarren.