Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Veerman tevreden over gesprek diervoederketen


13-11-2006 - Vanochtend hebben minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de vertegenwoordigers uit de diervoederketen onder andere afgesproken dat:

* de ketenpartners een gezamenlijk actieplan ontwikkelen dat in werking treedt als er een incident met diervoeders is.
* op structurele wijze wordt gewerkt aan het versterken van het vertrouwen in elkaar en in elkaars kwaliteitssystemen. Hiertoe zal een 'werk'structuur of platform opgezet worden.
* de overheid de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de verschillende departementen en toezichtshouders in een normale situatie en in een situatie dat er sprake is van een incident met diervoeders verduidelijkt.

Het ministerie van LNV had - met zicht op de Rotterdamse haven - een studieochtend met de diervoederketen georganiseerd. Alle ketenpartijen waren aanwezig. Zij gaven aan dat een dergelijk overleg zinvol is en bijdraagt aan het vertrouwen in elkaar. Er komt een vervolgoverleg met alle stakeholders. LNV zal hierbij faciliteren.

In de afgelopen jaren heeft de diervoederketen, mede ingegeven door verschillende incidenten, stappen genomen om de kwaliteit van diervoeders verder te borgen. Het GMP+-systeem is aangescherpt en er zijn door de mengvoerfabrikanten kwaliteitssystemen opgezet om de aankoop van goede grondstoffen te garanderen (TrusQ en SafeFeed). Ook de zuivel- en vleesindustrie hebben aangegeven alleen melk en dieren af te nemen van veehouders die de kwaliteit van diervoer serieus nemen.

Vanuit het ministerie van LNV zijn er ook een aantal nieuwe kaders neergezet. De Kaderwet Diervoeders is van kracht geworden en daarnaast is de Diervoederhygiëneverordening in werking getreden. De verantwoordelijkheidsverdeling tussen bedrijfsleven en overheid is hiermee duidelijk neergezet. Bovendien moeten alle bedrijven die zich met diervoeders bezighouden, zoals productie, transport, handel of vervoedering, geregistreerd staan bij de VWA en zijn ze daarmee verplicht zich te houden aan de diervoederregelgeving.

Ondanks deze goede initiatieven en positieve ontwikkelingen hebben er in de afgelopen jaren meerdere diervoederincidenten plaatsgevonden. Teveel naar de mening van de minister. Vandaar dat hij de stakeholders uit de gehele diervoederketen, zowel primaire veehouders, de mengvoederindustrie, producenten/handelaren van grondstoffen, transport en de levensmiddelenindustrie heeft uitgenodigd om na te denken over hoe elke ketenpartner vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid de kans op een incident met diervoeders kan verminderen.