Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda maandag 13 november

BREDA, 13 november 2006

Dronken automobilisten aangehouden

BREDA: De politie heeft zondagmorgen een 32-jarige Bredanaar aangehouden wegens rijden onder invloed. Dat gebeurde rond 11.15 uur op de Markkade bij een controle. Uit zijn ademanalyse op het bureau kwam een uitslag van 340 ug/l, terwijl 220 ug/l maximaal is toegestaan. De Bredanaar kreeg een rijverbod van 2 uur. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt; na verhoor kon de Bredanaar weer gaan.

BREDA: Een 27-jarige inwoner van Breda is zondagnacht rond 04.00 uur aangehouden op de Lunetstraat met te veel alcohol in zijn bloed. Hij was met zijn auto tegen een lantaarnpaal gebotst. Uit zijn ademtest kwam een uitslag van 850 ug/l, zodat de man direct zijn rijbewijs kon overhandigen. De limiet daarvoor is 570 ug/l. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt; hij zal zich later moeten verantwoorden.

ZUNDERT: De politie heeft zondagavond kort na 20.00 uur een 51-jarige Rijsbergenaar aangehouden op de Oekelsebaan. De man viel op door zijn rijgedrag. Hij blies 545 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Met een proces-verbaal is hij na verhoor heengezonden.

Over rijden onder invloed

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stap. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Snelheidscontroles in Breda, Baarle-Nassau, Etten-Leur en Zevenbergschen Hoek

BREDA: Bij snelheidscontroles afgelopen weekeinde zijn in totaal 319 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die de maximumsnelheid hebben overschreden.

In Breda stond de controlepost zaterdagmorgen op de Graaf Engelbertlaan. Daar mag maximaal 70 km/uur gereden worden, maar een automobilist presteerde het om 11 km/uur te rijden. Met nog 161 andere bestuurders ging hij op de bon. In totaal werden 1086 passanten gecontroleerd.

Zaterdagmiddag werd gecontroleerd op snelheid op het Pineind in Baarle-Nassau. Daar gingen 85 bestuurders over de schreef, op een totaal van 643. De hoogst gemeten snelheid hier was 97 km/uur, terwijl maximaal 60 km/uur is toegestaan.

Op de Achterdijk in Zevenbergschen Hoek werden zondagmorgen 14 snelheidsovertredingen genoteerd, op een totaal van 60 passanten. Bij een maximaal toegestane snelheid van 60 km/uur, was hier 93 km/uur de grootste boosdoener.

Ten slotte werd zondagmiddag op de Grauwe Polder in Etten-Leur gecontroleerd. Daar werden 58 bekeuringen uitgeschreven, terwijl 285 passanten de controlepost voorbijgingen. Hier is 50 km/uur toegestaan; de hoogst gemeten snelheid was 77 km/uur.

Over snelheidscontroles

De snelheidscontroles in het district Breda vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt ook anno 2006 nog onnodig veel slachtoffers. Vandaar dat de politie met deze controles automobilisten en andere weggebruikers wil wijzen op de risicos van een te hoge snelheid.

Bredanaar (42) erg lastig na inroepen medische hulp

BREDA: Een 42-jarige Bredanaar heeft zondagnacht voor veel beroering gezorgd bij agenten en GGD-personeel. De beschonken man was na een avond stevig stappen niet lekker geworden en had pijn op de borst. Familieleden hadden daarom de ambulance gebeld, maar medewerkers werden tot drie keer toe de toegang tot de woning van het gezin in de wijk Heuvel ontzegd. De Bredanaar wilde absoluut niet meewerken en liet dat zowel verbaal als fysiek weten. Daarop riepen de GGD-medewerkers de hulp van de politie in, omdat ze inschatten dat de patiënt toch hulp nodig had. Agenten die ook werden belaagd en bespuugd, kregen de man na veel pijn en moeite geboeid, zodat hij naar het Amphia Molengracht gebracht kon worden. Ook daar ging de man verder met verwensingen en diverse agenten moesten de man vasthouden, zodat hij onderzocht kon worden. Nadat artsen constateren dat de man weer naar huis mocht, hebben agenten de Bredanaar rond 03.45 uur aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het gevaar bestond namelijk dat de man op dezelfde voet buiten het ziekenhuis zou verder gaan. Ook bij zijn aanhouding was hij nog stevig onder invloed en niet voor rede vatbaar. Na een nachtje ontnuchteren op het bureau is de Bredanaar maandagmorgen op vrije voeten gesteld; tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Huiselijk geweld

KLUNDERT: Een 46-jarig inwoner van Klundert is zondagnacht rond 00.30 uur in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zijn dochter te hebben geslagen. De man is mee genomen naar het bureau en in verzekering gesteld. De dochter heeft aangifte gedaan; ze hield aan de mishandeling een pijnlijke lip en handletsel over.

Zoon vernielt ruit van woning moeder

BREDA: Een 17-jarige jongen uit Breda is zondagavond kort voor 00.00 uur aangehouden wegens vernieling. De jongen leeft in onmin met zijn moeder en gooide hij haar een ruit van de woning in de wijk Overkroeten. De Bredanaar is in verzekering gesteld.

Politie ontruimt enkele flatwoningen in verband met brandje

BREDA: Bij een brandje in de portiek van een flat aan de Robijnstraat zijn zondagnacht enkele woningen ontruimd in verband met de rook in het trappenhuis. Tegen 04.00 uur kwam de melding bij de politie binnen waarna twee eenheden ter plaatse gingen. De bewoners van enkele flatwoningen werden gewaarschuwd en konden zonder problemen in veiligheid komen. Oorzaak van het brandje was een in brand gestoken stapel kranten die het trappenhuis in de rook zette. Agenten konden met een eigen brandblusser het vuur bedwingen waarna de gewaarschuwde brandweer het karwei afmaakte. De inzet van politie leverden complimenten van de flatbewoners op.

Buurtbewoners complimenteren agenten met controles vrachtverkeer

PRINSENBEEK: Omwonenden van het Velsgoed hebben de politie wederom gecomplimenteerd met een controle maandag op bestemmingsverkeer. Prinsenbeek is alleen toegankelijk voor vrachtwagens die er ook daadwerkelijk moeten laden of lossen, maar buurtbewoners hebben de indruk dat er veel vrachtwagens de kom van het dorp gebruiken als sluiproute. Van de zestien vrachtwagens die maandag tussen 09:00 uur en 11:00 uur gecontroleerd, hadden twaalf chauffeurs een vrachtbrief waaruit bleek dat ze bestemmingsverkeer waren. In vier gevallen ging dat niet op en die chauffeurs kregen een bekeuring van 50 euro.

Fietsendief (14) aangehouden

BREDA: De politie heeft zondagmiddag tegen 17.00 uur een 14-jarige Bredanaar aangehouden op de Lovensdijkstraat. De jongen wordt ervan verdacht even daarvoor de fiets van een 16-jarige stadsgenoot te hebben gestolen. De 16-jarige fietste toen over de Poolseweg, waar hij werd klemgereden door drie fietsende jongens, waaronder de aangehouden jongen. Het slachtoffer moest zijn fiets afstaan. Het lukte de 16-jarige jongen daarop te ontsnappen en zijn vader te bellen. Die wist de dief en de gestolen fiets te lokaliseren en staande te houden op de Lovensdijkstraat. Op dat moment kwam ook toevallig net de politie aanrijden. De andere twee belagers wisten te ontkomen. De 14-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor kon hij weer naar huis; tegen de jongen wordt proces-verbaal.

Onderzoek naar mishandeling levert twee aanhoudingen op

BREDA: De politie heeft dit weekend een 18-jarige jongen en een 15-jarig meisje, beide uit Breda, aangehouden. Ze worden ervan verdacht op 29 oktober zonder enige aanleiding een 17-jarige jongen uit Baarle-Nassau ernstig te hebben mishandeld in een
horecagelegenheid in de Karnemelkstraat. Het slachtoffer was eerst op zijn hoofd geslagen door de 18-jarige verdachte en raakte buiten bewustzijn. Toen hij bewusteloos op de grond lag, werd hij geschopt op zijn hoofd door de 15-jarige verdachte.

De twee verdachten kwamen in beeld na uitgebreid onderzoek. Politiemensen hebben vele getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Als eerste werd afgelopen zaterdag de 18-jarige aangehouden in het centrum van Breda. Een agent herkende hem van een foto die tijdens een briefing voor de dienst werd getoond. Op zondagavond meldde het meisje zich bij het politiebureau aan de Chasséveld in Breda. Beide zijn in verzekering gesteld en verhoord. De 15-jarige verdachte is in de loop van maandag vrijgelaten. De 18-jarige verdachte zit nog vast.

Bredanaar aangehouden na bedreiging winkelmedewerkster

BREDA: Een 47-jarige man uit Breda is vanochtend om 07:15 uur aangehouden op het Stationsplein. Hij wordt ervan verdacht vlak daarvoor een medewerkster van een winkel op het plein met de dood te hebben bedreigd. Hij deed dit zonder enige aanleiding toen hij voor de kassa stond om iets af te rekenen. Na verhoor werd de man weer vrijgelaten. Hij mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Auteur: Andre van den Hul