De Nederlandse Bank


Speech president Nout Wellink over private equity en hedgefunds Nieuwsbericht

Datum leeg 13/11/2006

De Nederlandsche Bank gaat met banken, pensioenfondsen en verzekeraars overleg voeren over een verdere versterking van het risicobeheer van beleggingen in private equity en hedge funds.

Dat heeft president Nout Wellink maandag gezegd tijdens een speech voor de Economische Faculteitsvereniging (EFV) in Groningen.

Volgens Wellink moeten private equity en hedge funds als een verrijking van het financiële stelsel worden gezien. Wel riep hij de financiële instellingen op de bijbehorende risicos goed in het vizier te hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk, vanwege de ondoorzichtigheid van private equity en de beperkte ervaring die de meeste instellingen hiermee hebben. Daar komt nog eens bij dat sommige partijen over veel meer expertise beschikken dan andere, met het gevaar dat risicos zich ophopen bij instellingen die daarop het slechtst zijn voorbereid. Als toezichthouder is het daarom belangrijk instellingen te prikkelen hun risicobeheer op dit punt te versterken. Hiervoor ontwikkelen we guiding principles voor intransparante beleggingen, zoals private equity en hedge funds, waarover we overleg zullen voeren met de financiële sector, aldus de DNB-president.