GroenLinks

Het Milieu & Natuurplanbureau maakt zichzelf belachelijk

13 november 2006

Het Milieu- en Natuurplanbureau heeft de hoge verwachtingen die twee weken geleden werden gewekt niet waar gemaakt. Het vandaag naar buiten gebrachte document is de naam doorrekening niet waard; man en paard worden niet genoemd. Politieke partijen komen met de schrik vrij.

Er was voldoende materiaal beschikbaar om de doorrekening te kunnen maken: de financiële vertaling van de verkiezingsprogrammas en de input voor de CPB-doorrekening. In plaats daarvan heeft het MNP gekozen voor een algemeen verhaal over de uitruil tussen economische groei en milieu, zonder tot uitdrukking te brengen tot welke milieueffecten de verschillende partijprogrammas leiden. Indirect is de boodschap dat de andere politieke partijen (niet zijnde GroenLinks) met hun keuze voor economische groei hun milieubeloften niet kunnen waarmaken. Het is laf dat het MNP dit niet expliciet doet en er voor terugschikt om vast te stellen dat GroenLinks met 16 miljard aan groen beleid (en een demping van de economische groei tot 1,6%) het beste scoort. Door op deze wijze het milieudebat te depolitiseren, schaadt het bureau natuur- en milieubelangen. Het gevoel van urgentie dat Al Gore teweeg bracht, wordt niet aangegrepen; sterker nog, het MNP laat het moment 12 dagen voor de verkiezin! gen verglijden. Daarmee kunnen vrijwel alle politieke partijen weer mooi weer spelen zonder de klimaatverandering aan te pakken. Wie zon uitgelezen kans mist krijgt milieu nooit hoog op de Haagse agenda.

GroenLinks betreurt het zeer dat er geen onafhankelijk instituut is dat de milieuplannen van de partijen kritisch tegen het licht houdt. Net zoals het CPB de verkiezingsprogrammas heeft geschoond van onrealistische plannen en ongedekte cheques, is het hard nodig dat dit ook gebeurt bij de milieuplannen. In de verkiezingsprogrammas van vrijwel alle partijen staan veel mooie woorden over milieu, zonder dat boter bij de vis wordt geleverd. Kiezers wordt hiermee essentiële informatie onthouden. Het MNP heeft een uitgelezen kans gemist om argumenten op tafel te brengen voor een eerlijk milieudebat. Partijen kunnen nu wegkomen met vage verhalen en loze beloftes. Daarvoor is het klimaatprobleem te serieus.

De eigen groene doorrekening die GroenLinks op 27 oktober naar buiten bracht, staat hiermee nog steeds als een huis. Andere partijen hebben geen overtuigende argumenten naar voren gebracht waarom die niet zou kloppen. Uit deze doorrekening blijkt dat GroenLinks de enige partij is waarbij de CO2-emissies dalen, met 20% zelfs. Bij alle andere partijen blijft de uitstoot van CO2 stijgen. Deze groene doorrekening is te vinden via: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/nieuws/groenedoorrekening/view

Vandaag werd ook bekend dat Nederland op een internationale ranglijst voor klimaatprestaties is gekelderd van de vijftiende naar de 29ste plaats. De ranglijst is een initiatief van het Climate Action Network, een koepel van milieuorganisaties. Nederland haalt zijn klimaatdoel alleen via een maas in het klimaatverdrag. De CO2-emissies in eigen land stijgen intussen nog steeds. Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks is vanaf dinsdag aanwezig bij de VN-klimaattop in Nairobi. Hij is daar bereikbaar voor journalisten en houdt een weblog bij via http://www.weeklog.nl/ van de Volkskrant.

Femke Halsema
Wijnand Duyvendak