Gemeente Amsterdam



Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 13 november 2006
Kenmerk 163

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Bestuursdienst Amsterdam, Waternet, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, het stadsdeel Zeeburg en het Projectbureau IJburg

Persbericht
Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht

Start herontwikkeling Zeeburgereiland

Op maandag 13 november is door de wethouder Ruimtelijke Ordening en Waterbeheer, Maarten van Poelgeest, en de portefeuillehouder IJburg van het stadsdeel Zeeburg, Dennis Straat, de symbolische start gegeven voor de sloop van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (rwzi Oost) op het Zeeburgereiland. Het einde van de rwzi Oost betekent de start van de herontwikkeling van het eiland. Tussen 2009 en 2020 worden hier 5500 nieuwe woningen gebouwd. Dit is ongeveer 10 procent van de totale woningbouwopgave van Amsterdam tot 2030 door het Rijk die is opgegeven.

Wethouder Van Poelgeest: "De transformatie van oude bedrijven- en industrieterreinen is een van mijn speerpunten. In Amsterdam werken we aan een compacte stad zodat mensen zo min mogelijk met de auto hoeven te doen. Dat betekent dat we zoveel mogelijk binnen de bestaande stadsgrenzen bouwen. Dat is niet eenvoudig, want voor je kunt gaan bouwen moet er nog veel gebeuren. We moeten er dus hard aan trekken, maar straks heeft Amsterdam er een prachtige, levendige stadswijk bij die IJburg met de rest van de stad verbindt."

Sluiting rwzi Oost
In 1978 werd begonnen met de bouw van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (rwzi Oost) op Zeeburg. De opening van deze rwzi - toen de grootste van Nederland - was in 1982. Met de ingebruikname kwam een einde aan de jarenlange ongezuiverde lozing van afvalwater op het Buiten IJ. Zeeburg was vroeger een ideale locatie, ver buiten de stad. Bij de bouw was dan ook niet veel aandacht geschonken aan geurwerende maatregelen. Dit werd van belang toen de plannen van IJburg werden afgerond. Aanvullende maatregelen werden getroffen om de geuroverlast op de omgeving te beperken. Door de woningbouwplannen van IJburg en het Zeeburgereiland werd het duidelijk dat de rwzi verplaatst moest. De verplaatsing kwam vervolgens in een stroomversnelling toen de zuiveringseisen die door de EU worden opgelegd, werden aangescherpt. Aanpassing aan deze eisen zou, naast een enorme investering, ook een uitbreiding in oppervlakte betekenen. In 1999 werd vervolgens besloten de zuiveringscapaciteit van de rwzi Oost, samen met die aan de Spaklerweg, te verplaatsen naar het Westelijk Havengebied. In slechts zeven jaar tijd is vervolgens Project A4 gerealiseerd; de bouw van de nieuwe rwzi Amsterdam West en de aanleg van het aanvoerstelsel naar de nieuwe zuivering, bestaande uit 49 kilometer persleiding en vier boostergemalen.

Nieuwbouw RI-O terrein
Het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RI-O terrein) is het eerste deelgebied van het Zeeburgereiland dat wordt herontwikkeld. Vanaf 2009 worden de eerste van de in totaal 1765 woningen op het terrein in aanbouw genomen. Van de woningen is 30 procent sociale woningen en 70 procent marktsectorwoningen. Om de historie van het terrein niet verloren te laten gaan blijven drie silo's en twee andere gebouwen - huisjes - van de voormalige rwzi Oost behouden. De twee 'huisjes' worden onderdeel van speelplekken in het gebied. Voor een van de silo's wordt in 2007 een prijsvraag uitgeschreven met een geheel of gedeeltelijke invulling met welzijn en cultuur. Voor de andere twee is een meer commerciële invulling gepland. Naast woningen komen op het RI-O terrein onder meer een sportpark met drie kunstgrasvoetbalvelden, twee basisscholen en drie middelbare scholen, naschoolse en kinderopvang.

Programma herontwikkeling Zeeburgereiland
Tussen 2009 en 2020 worden er 5500 woningen op het Zeeburgereiland gebouwd. Naast woningen komen er ook sport- en onderwijsvoorzieningen, winkels en is er ruimte opgenomen voor consumentgerichte bedrijvigheid en enkele grootstedelijke voorzieningen. Aan de Oostpunt van het eiland is een jachthaven met maximaal 750 ligplaatsen gepland. De herontwikkeling van het Zeeburgereiland is onderverdeeld in vier gebieden: het RI-O terrein (voormalige rioolwaterzuiveringterrein), de Sluisbuurt aan de westzijde van het eiland (bij de Oranjesluizen), de Oostpunt (tegenover het Steigereiland) en de Baaibuurt aan de zuidkant van het eiland. De herontwikkeling van het Zeeburgereiland wordt via het zogenaamde Coalitiemodel uitgevoerd. Dit houdt in dat de centrale stad in bestuurlijke samenspraak met het stadsdeel Zeeburg het eiland herontwikkelt.

Pb-163