Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 13 november 2006

THEATERFESTIVAL TF-1 PRESENTEERT VAKJURY 2007

Mieke van der Weij voorzitter jury TF-1

Het Nederlands-Vlaamse theaterfestival TF-1 heeft vandaag de namen van de vakjury 2006 - 2007 bekend gemaakt. Deze vakjury selecteert de - volgens haar - tien beste theatervoorstellingen van het lopende seizoen. De selectie is te zien tijdens het festival in Amsterdam, eind augustus 2007. In mei 2007 besluit de jury welke voorstellingen voor het festival worden geselecteerd.

Afgelopen zomer vond de eerste editie plaats van het nieuwe theaterfestival TF-1. Het festival bracht naast het hoofdprogramma een gloednieuw Fringe Festival naar Amsterdam. TF-1 gaat door naar haar tweede editie en viert het Nederlandse en Vlaamse theater in de nazomerdagen van 30 augustus t/m 9 september 2007. Speerpunten van de organisatie voor komend jaar zijn verdere publieksverbreding, de uitbreiding van het Amsterdam Fringe Festival en de profilering van het Vlaamse en Nederlandse theater in het buitenland.

De jury 2007 bestaat uit voorzitter Mieke van der Weij (radio- en televisiepresentator), Tarkan Köroglu (theatermaker, regisseur Theater EA), Daphne Richter (dramaturg en freelance criticus), Ivo Kuyl (dramaturg Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel) en Hans Dowit (organisatorisch en financieel coördinator van het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen).

Voorzitter Mieke van der Weij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar journalistieke loopbaan begon ze bij Het Parool, vervolgens werkte ze bij de radio (AVRO, VPRO, HOS en de TROS). Voor de televisie presenteerde zij bij AT5, voorts bij de NPS (Kunstmest) en de NCRV (Andere ogen, Nationale Nieuwsquiz). Wekelijks is ze te horen als presentator van Met het oog op morgen. Al vele jaren presenteert zij de Tros Nieuws Show op zaterdagochtend op Radio 1. In mei 2006 vierde ze haar 10 jarig jubileum als presentatrice van De rijdende rechter.

Directeur Jeffrey Meulman verwacht dat de jury scherpe keuzes zal maken en het debat over theater niet uit de weg zal gaan.

De juryleden van 2006, met voorzitter Monique van de Ven, blijven nog twee jaar lid van het College van Juryleden en treden als zodanig op als adviseur en ambassadeur van het festival.

TF-1 toont een kwaliteitsselectie van in Nederland en Vlaanderen geproduceerde voorstellingen. Het festival opent met De Staat van het Theater en eindigt met het Gala van het Nederlands Theater, waar de grote theaterprijzen worden uitgereikt. Het Amsterdam Fringe Festival (TF-2) zal verder worden uitgebreid met meer gezelschappen en locaties. Voor de Fringe geldt een open inschrijving. Voor de liefhebber biedt TF-3 verdieping met debatten en lezingen. TF-4 toont een aantal voorstellingen uit de selectie van de Vlaamse jury.

TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging van Theatergezelschappen en -producenten (VNT), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Het festival staat onder leiding van Jeffrey Meulman. TF-1 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W en de VandenEnde Foundation.

----------