Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 november 2006


PvdA presenteert actieplan voor duurzame energie


Het klimaat verandert in hoog tempo en de manier waarop wereldwijd met energie wordt omgegaan draagt daar in hoge mate aan bij. Investeren in schone energie is één van de kernpunten in het verkiezingsprogramma van de PvdA. De PvdA zet daarnaast sterk in op energiebesparing. Daarom presenteert de PvdA vandaag een actieplan voor duurzame energie, met daarin onder andere tien maatregelen die al in de eerste 100 dagen van een nieuw kabinet ingevoerd kunnen worden.


De PvdA wil per jaar 1 miljard extra investeren in energiebesparing en duurzame energie.
Daarnaast worden normen aangescherpt en wordt met fiscale vergroening milieuvriendelijk gedrag gestimuleerd. De partij lanceert vandaag een actieplan met een groot aantal maatregelen die al in de eerste 100 dagen van het nieuwe kabinet kunnen worden ingevoerd. Zo moet de succesvolle stimuleringsregeling voor duurzame energie, die door deze regering om zeep werd geholpen, weer worden ingesteld; wil de partij een korting op de overdrachtsbelasting voor kopers die hun huis gaan isoleren en moet er een terugleververgoeding komen voor mensen die thuis met zonnepanelen of anderszins stroom opwekken. Ook wordt er een einde gemaakt aan de 'stand-by onzin', het grote energieverbruik van apparaten in stand-by stand en komt er geld voor duurzame energie in ontwikkelingslanden.


De PvdA wil het energieprobleem voortvarend aanpakken. In 2020 moet Nederland de schoonste en efficiëntste energievoorziening van Europa hebben.


Bijlage: PvdA-actieplan voor een duurzame energievoorziening
Partij van de Arbeid