Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

D66: Gemeente verantwoordelijk voor trapongeval

treurige en verwijtbare slechte communicatie tussen gemeentelijke diensten

Raadslid Arjan Kleuver: "voor dit in- en intrieste ongeval is de gemeente verantwoordelijk wat D66 betreft. De openbare ruimte is van de gemeente. Onvoorstelbaar dat gedurdende 20 jaar en diverse klachten niet duidelijk is geworden wie de eigenaar van de trap is. Het is dieptragisch was dit ongeval nodig om deze duidelijkheid te verschaffen. Dat door slechte communicatie tussen twee gemeentelijke diensten de eigendomsverhouding niet duidelijk was, lijkt weliswaar niet de oorzaak, maar heeft in ieder niet geleid tot goed en regelmatig onderhoud van de trap. Het valt nu niet meer na te gaan of bij een goede inspectie de foutieve constructie en de te korte verbinding met de houten balk en muur, aan het licht was gekomen. De commissie Schutte geeft aan dat dit bij een normale inspectie niet het geval zou zijn geweest. Maar hadden de klachten die bij de verschillende diensten binnengekomen zijn en daardoor niet altijd goed zijn behandeld niet moeten leiden tot een betere inspectie van de trap? Dat is zeker een vraag die we als D66 zullen stellen in de commissie Bestuur en Veiligheid morgen die het rapport technisch gaat bespreken."

De commissie Schutte die onderzoek gedaan heeft naar het Utrechtse trapongeval van 6 augustus jl., wijst in het rapport geen verantwoordelijke of schuldige aan. Helaas heeft het trapongeval geleid tot 20 slachtoffers, waarvan één dodelijk slachtoffer. De commissie Schutte geeft als oorzaak aan dat de constructie van de trap niet goed is geweest. Bij de bouwvergunning had beter gekeken moeten worden naar de verankering in de kademuur. Die constructiefout, volgens de commissie Schutte, is de oorzaak geweest voor het noodlottige trapongeval.

Kleuver: "vooraf waren voor D66 de volgende punten belangrijk: 1. duidelijkheid over wie er nu verantwoordelijk is. Dat is natuurlijk ook van belang voor de slachtoffers. Dat is dus wat ons betreft de gemeente. De burgemeester gaf in een eerste reactie aan dat verantwoordelijkheid niet hetzelfde is als aansprakelijkheid. D66 vindt dat mensen niet het slachtoffer mogen worden van juridische haarkloverij. 2. waren er aanwijzingen voorafgaande aan het ongeval dat de trap gevaarlijk was en zo ja, waarom heeft het college dat niet direct helder gemaakt, maar integendeel de gemeenteraad en slachtoffers onjuist daarover ingelicht. Welnu, er waren aanwijzingen. Dat het college dat niet direct helder heeft gemaakt, is triest en verwijtbaar. Wij blijven van mening dat het college de gemeenteraad feitelijk onjuist heeft geïnformeerd. Welke consequenties daaraan vast zitten is op dit moment nog niet te zeggen."

Dinsdag zal in de commissie Bestuur en Veiligheid nog vele vragen worden gesteld door D66. De gemeenteraadsvergadering van 21 november zal vervolgens uitsluitsel moeten geven over hoe we kunnen leren van dit alles.


_____

woordvoerder in deze is raadslid Arjan Kleuver: 06-42679066

Met vriendelijke groet,

Sonia Drannikova
Beleidsmedewerker en fractiemedewerker Gemeenteraadsfractie D66 Stadhuis, Postbus 16200, 3500 CE, Utrecht
ma, woe en do (13.00 - 18.00)
030 - 2861127 of 06-45 31 02 83
d66@utrecht.nl
Kijk voor het laatste nieuws op: www.d66utrecht.nl