VVD


vvd

13-11-2006

VVD vindt doorrekening MNP gemiste kans

De VVD staat positief tegenover het doorrekenen van milieueffecten van verkiezingsprogramma's. Het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) heeft dat nu gedaan.

Helaas heeft het MNP niet overlegd met de politieke partijen over welke milieumaatregelen de partijen precies willen nemen. Omdat de VVD heeft gekozen voor een kort verkiezingsprogramma is het niet duidelijk van welke aannames het MNP is uitgegaan, en op welke termijn welke effecten mee zijn genomen. Voor een solide doorrekening is dat nodig. Wat je erin stopt bepaalt immers wat eruit komt. Met het Centraal Plan Bureau wordt daarom wél altijd uitvoerig overlegd voor de doorrekening van de verkiezingsprogramma's.

Door tijdgebrek is het het MNP niet gelukt de resultaten op verantwoorde wijze in kaart te brengen. De VVD vindt dit een gemiste kans. De zorg voor het milieu is een belangrijk element in het pakket maatregelen dat de VVD wil nemen om Nederland weer `aan het werk' te helpen. Milieu en natuur zijn bij de VVD zeker geen bijzaak of af te kopen restpost. Zo is de VVD vóór Kyoto, vóór maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, vóór energiebesparing en vóór beprijzing van het autoverkeer. De VVD sluit technieken, zoals kernenergie en CO2-opslag, die het halen van de klimaatdoelen mogelijk maken dan ook niet uit.

De VVD is vóór een actief Europees bronbeleid. Als je bovendien bedenkt dat 80% van het milieubeleid uit Europa komt, kan je als nationale politieke partij wel veel willen, maar is het Europese beleid veel belangrijker.

De VVD wil een ambitieus milieubeleid, maar wel realistisch, haalbaar en betaalbaar. Internationaal waar het moet, lokaal waar het kán. De VVD is niet van plan ondernemers de grens over te jagen. De VVD vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland meedoet. Daar zijn banen voor nodig en dat gaat niet zonder een gezonde economische groei. De VVD zet daar dan ook hard op in. En bovendien: zonder groei ook geen geld voor een goed milieu.

maandag 13 november 2006

Voor nadere informatie: p.dkrom@tweedekamer.nl of 070-318.28.91