AutoRai

Mitsubishi wint UAE Desert Challenge

(11/13/2006)
De UAE Desert Challenge is traditioneel de laatste serieuze test voor de Dakar Rally. Team Repsol Mitsubishi Ralliart greep deze gelegenheid aan om de nieuwe Pajero Evolution MPR13 in (extreem hete) competitieomstandigheden te beproeven en de Cross-Country wereldtitel te prolongeren.
Eenmaal aan de drukte van Dubai ontsnapt, werd de karavaan snel opgeslokt door de onmetelijke woestijn in het emiraat Abu Dhabi, teneinde te beginnen aan de eerste proef over zandvlakten en snelle gravelpistes.

De dag ervoor had de nieuwe Mitsubishi Pajero Evolution MPR13 zân allereerste wedstrijdkilometers afgelegd in de Super Stage na het openingsfestijn in de fraaie âCornicheâ van de hoofdstad der Verenigde Arabische Emiraten. De auto werd meteen blootgesteld aan de zwaarst denkbare omstandigheden: temperatuur en luchtvochtigheid bereikten op dag 1 van de rally absolute recordhoogten voor de tijd van het jaar. Mooi meegenomen, want op deze manier kon zekerheid worden verkregen omtrent de reserves in de warmtehuishouding van de nieuwe auto. Die bleken voldoende, dus op dat vlak hoeven tijdens de Dakar Rally geen problemen te worden verwacht. Ook qua snelheid voldeed de ondermeer qua aerodynamica geoptimaliseerde MPR13 aan de verwachtingen; de equipe Peterhansel-Cottret realiseerde al vlot de snelste tussentijd op een sectie van de proeven tijdens de eerste rallydag. Snel daarna verloren ze evenwel veel tijd nadat ze de wegzakten in een zandduin, waarbij bovendien de besturing beschadigd raakte.

Luc Alphand wint, Stephane Peterhansel alsnog tweede Mede dankzij een snelste tijd op een van de proeven van dag drie liep Peterhansel snel in op koploper Alphand, die voornamelijk probeerde uit de problemen te blijven in de slotfase van de rally. Uiteindelijk won Alphand met een marge van bijna zestien minuten, maar ook Peterhansel nam in de laatste fase van de strijd geen risicoâs meer. âWe hebben laten zien dat de nieuwe auto snel en betrouwbaar is en daar kan het hele team blij mee zijnâ, aldus Peterhansel.

Ter verdere voorbereiding op de Dakar-Rally wordt in de duinen ten zuiden van Dubai nog een paar dagen getest met de MPR13, gevolgd door fysieke training en een teambuilding sessie in Engeland begin december.