Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
8 november 2006

Jongeren bestormen provinciehuis Zuid-Holland

Jongeren geven de provincie hun mening over Zuid-Holland in de toekomst.

Eindelijk is het zover: op 13 november 2006 bestormen zo'n 25 jongeren uit Zuid-Holland het provinciehuis met hun vragen! De hele dag voelen ze allerlei beleidsmakers en -uitvoerders aan de tand over hun toekomstgerichtheid voor de provincie. 's Middags presenteren ze hun visie op de toekomst aan Gedeputeerde Staten. De dag is bedoeld om de provincie te voorzien van een frisse, onbevangen kijk op het duurzaamheidsbeleid. Hiervoor laat de Nationale Jeugdraad jongeren nadenken over de invloed van duurzaam provinciaal beleid op hun toekomst en die van anderen.

Op 13 november worden de jongeren bij de start verwelkomd door de Commissaris van de Koningin, dhr. Franssen. Daarna gaan de jongeren in groepjes in gesprek met ambtenaren van de verschillende directies. Ze zullen hierbij vragen stellen over Zuid-Holland in de toekomst. Bijvoorbeeld; 'hoe zorgen we voor een leefbare toekomst voor ons en anderen, en hoe zorgen we ervoor dat mens, milieu, economie in evenwicht zijn? Daarna bestormen de jongeren het hele provinciehuis om medewerkers te ondervragen tijdens hun dagelijkse werk. Van beleidsmedewerkers tot schoonmakers en griffiers, iedereen komt aan bod. De jongeren spreken ze aan bij de koffieautomaat, stappen werkruimtes binnen en schuiven aan bij de lunch.

De Jeugdraad en de provincie Zuid-Holland willen dat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen over de toekomst van de provincie. Met deze projectdag krijgen bestuurders en ambtenaren een nieuwe impuls om rekening te houden met de belangen van jongeren. De jongeren zijn door de Jeugdraad speciaal voorbereid tijdens twee bijeenkomsten in Den Haag. Hier bestudeerden ze de structuur van de provincie, en maakten ze kennis met 'duurzaam beleid'. Ook zijn ze getraind in interviewtechnieken, om iedere provinciemedewerker het hemd van het lijf te kunnen vragen.

In de middag presenteren de jongeren hun ideeën aan dhr. van Heiningen, gedeputeerde voor Milieu, Veiligheid en Cultuur. Op 6 december zullen de jongeren hun adviezen toelichten tijdens de door de provincie georganiseerde werkconferentie 'De stad van de Toekomst'.

Dit project wordt mede ondersteund door Jouw Den Haag en de Rotterdamse Jongerenraad.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht