Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Primeur in Provinciale Staten Noord-Holland:
PvdA presenteert BeterBegroting

De statenfractie van de PvdA in Noord-Holland zal maandag 13 november een alternatieve begroting indienen. In deze 'BeterBegroting' doet de PvdA twaalf alternatieve bestedingsvoorstellen, waarmee zij laat zien dat Noord-Holland sterker en socialer gemaakt kan worden dan Gedeputeerde Staten doen in hun begroting. Het is voor het eerst dat een partij een alternatieve begroting indient in Provinciale Staten van Noord-Holland.

PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "Noord-Holland kan zoveel beter. De afgelopen jaren hebben Gedeputeerde Staten tal van kansen laten liggen. Kansen om het milieu beter te beschermen, kansen om het openbaar vervoer te verbeteren en kansen om jongeren te helpen bij het vinden van een stageplek, een baan en een betaalbare woning. De PvdA wil deze kansen wel grijpen. Daarom komen wij in deze BeterBegroting met twaalf concrete voorstellen om Noord-Holland sterker en socialer te maken. Wij laten zien dat al deze plannen wel degelijk te betalen zijn".

Eén van de voorstellen van de PvdA is om de provinciale wegenbelasting nu nog niet te verhogen. Visser: "De PvdA laat in de BeterBegroting zien dat de provincie meer kan doen met minder geld. Waar Gedeputeerde Staten de belasting verhogen, laten wij deze belasting gelijk. Wij zijn niet principieel tegen belastingverhoging. Als dat nodig is om het beleid uit te voeren is ook de PvdA bereid de burgers daarvoor extra belasting te vragen. Maar die noodzaak is er op dit moment absoluut niet. Bovendien vinden wij dat je in economisch onzekere tijden de burgers van Noord-Holland niet nog extra moet belasten".

Tegelijkertijd doet de PvdA voorstellen om extra investeringen te doen in enkele grote problemen in de provincie. Met name voor jongeren wil de PvdA fors extra geld uittrekken. De PvdA wil jongeren helpen bij het zoeken naar een stageplek door een provinciaal jongerenloket op te richten, dat bemiddelt bij stageplekken. Ook investeert de PvdA in coaching van jongeren door oudere werkzoekenden en scholing van werkloze jongeren voor klusberoepen. Om problemen van jongeren eerder te signaleren wil de PvdA dat op elke locatie van een ROC een maatschappelijk werker van jeugdzorg komt. En om starters op de woningmarkt te helpen bij het kopen van een eerste huis wil de PvdA dat de provincie 1000 startersleningen van maximaal 30.000 euro aanbiedt.

Ook investeert de PvdA extra in openbaar vervoer en verkeersveiligheid. Met name in het noordelijk deel van de provincie moet er extra geïnvesteerd worden in kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer. Daarnaast moet de provincie moet een actievere rol spelen om de aanleg van nieuwe stations en andere openbare vervoersverbindingen mogelijk te maken door middel van voorfinanciering. Het komende jaar wil de PvdA bovendien vijf onveilige kruispunten extra aanpakken.

Tenslotte besteedt de PvdA in haar BeterBegroting aandacht aan natuur en milieu. De PvdA wil dat de provincie experimenten met het gebruik van restwarmte van de industrie voor stadsverwarming stimuleert. Op die manier kan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen verminderd worden. Ook investeert de PvdA fors extra in natuurontwikkeling, met name rond de steden. De komende vijftien jaar wil de PvdA daar 50 miljoen euro extra in investeren. Daarmee wordt onder meer de aanleg van de Noordboog-West, die een aantal bijzondere natuurgebieden in de Kop van Noord-Holland met elkaar verbindt, mogelijk gemaakt.

De BeterBegroting wordt maandag 13 november tijdens de vergadering van Provinciale Staten ingediend.


*** EINDE PERSBERICHT ***