Politie Friesland

Politieberichten van zondag 12 november

Fryslân, 12-11-2006 o Politieberichten van zaterdag 11 november 11.00 uur tot zondag 12 november 13.00 uur

Drachten: verdachten aangehouden voor winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagochtend twee verdachten aangehouden voor winkeldiefstal. Het betreft een 31-jarige en een 33-jarige inwoonster uit Drachten. De politie kreeg van een medewerker van een winkel aan de Ringweg de melding dat de twee verdachten uit de winkel goederen hadden gestolen en ervan door waren gegaan. De politie stelde onderzoek in en ontdekte de verdachten bij hun geparkeerde auto. In de auto lagen de gestolen goederen, onderzoek wees uit dat de goederen gestolen waren bij vier winkels. De verdachten zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie heeft de gestolen goederen teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Zij hebben alle vier aangifte gedaan bij de politie.

Pingjum: woningbrand
De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond assistentie verleend bij een woningbrand aan de Molenlaan. Een 41-jarige man zag rookontwikkeling in de woning van zijn buurvrouw en ging er naar toe. Hij haalde de 89-jarige bewoonster en een 86-jarige man uit de woning en begon met blussen. Daarop werd de brandweer gebeld die de brand heeft geblust. De brand bleef beperkt tot de woonkamer. Sluiting in het elektrisch systeem bij een stopcontact is waarschijnlijk de oorzaak van de brand. De schade is nog niet bekend.

Heerenveen: woningbrand
De politie heeft zaterdag aan het eind van de middag geassisteerd bij een woningbrand aan het Meer. Hier stond een schuur achter een woning in brand. Er was sprake van een hevige rookontwikkeling en de binnenbrand veranderde in een uitslaande brand. De woning is niet bewoond, er waren dan ook geen mensen in de woning. Een 60-jarige inwoner uit Heerenveen die de woning aan het opknappen is, arriveerde ook. De brandweer heeft de brand geblust. De schuur en een garage zijn helemaal afgebrand. De woning heeft door de brand ook brandschade opgelopen. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk een oververhitte houtkachel die in de schuur aan stond.

Leeuwarden: diefstal geld
De politie doet onderzoek naar een beroving zaterdagavond in de Robinsonstraat. Een 17-jarige inwoner uit Leeuwarden was eten aan het bezorgen. In de Robinsonstraat waren twee jongemannen die de bezorger probeerden tegen te houden en naar zijn portemonnee vroegen. De bezorger werd van zijn bromfiets getrokken waardoor hij en zijn bromfiets op de grond vielen. De twee jongemannen pakten zijn geld en gingen ervan door. De bezorger had enkele tientallen euros bij zich. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie. Signalement van de twee verdachten: verdachte 1 is ongeveer 18, 19 jaar oud, lengte 1.80, getinte huidskleur, hij droeg witte schoenen en een zwarte jas. Verdachte 2 was ongeveer even oud en iets kleiner, hij had een blanke huidskleur en droeg ook een donkere jas en een muts in de vorm van een baseballcap.

Heerenveen: mishandeling
De politie doet onderzoek naar een mishandeling gepleegd in de van Goghlaan. Een 50-jarige inwoonster uit Heerenveen reed op haar fiets door deze straat. Op het moment dat ze tussen twee aan beide zijden van de weg geparkeerde autos fietste, zag ze dat uit tegengestelde richting een auto met hoge snelheid aan kwam rijden. De auto reed schuin tussen beide autos door in de richting van de fietster. Hierdoor kwam zij ten val op één van de geparkeerde autos. De vrouw heeft aangifte gedaan op het politiebureau.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie doet onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Feddemastate. De inbraak is gepleegd om ongeveer 18.15 uur. Getuigen zagen dat een man met een flatscreen televisie uit een raam van de woning kwam en met een andere verdachte in een rode auto wegreed. Het was een blanke man met een fors postuur, lengte ongeveer 1.80 lang, hij had een kaal geschoren hoofd en droeg donkere kleding. Uit onderzoek van de politie bleek dat de verdachte in de woning is gekomen door een raam te forceren in de bijkeuken. De 52-jarige bewoner heeft aangifte gedaan van de inbraak.

Sneek: verdachten aangehouden voor bedreiging en mishandeling De politie heeft zondagnacht op de Kleine Kerkstraat een 31-jarige inwoner uit de gemeente Wymbritseradiel aangehouden. De man urineerde buiten tegen een container aan. De politie sprak hem hier op aan en vroeg hem naar zijn legitimatie. De man reageerde niet en wilde niet meewerken. Hij bedreigde de politie verbaal en daarna sloeg hij een politieagent tegen zijn jas. De verdachte is daarop aangehouden en geboeid afgevoerd naar het politiebureau. Op de Kleine Kerkstraat heeft de politie een 18-jarige, een 19-jarige en een 25-jarige Sneker aangehouden. Zij worden verdacht van mishandeling, openlijke geweldpleging en verzet bij de aanhouding. Wat de er precies gebeurd is, is nog niet bekend. Getuigen en aangevers moeten nog gehoord worden door de politie.

Dokkum: mishandeling, verdachten aangehouden
De politie heeft zondagnacht op de Boterstraat een 22-jarige man uit de gemeente Heerenveen aangehouden. De verdachte had in een horecagelegenheid aan de Boterstraat een 24-jarige inwoner uit de gemeente Dongeradeel met een bierglas in zijn gezicht geslagen. Hij raakte gewond aan zijn gezicht en is met de ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht voor behandeling. De politie heeft het slachtoffer in het ziekenhuis ook aangehouden omdat uit verklaringen van de verdachte bleek dat ook het slachtoffer had geslagen.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Zaterdagavond, Noorderweg te Leeuwarden, 56-jarige bromfietser uit Leeuwarden. De verdachte was op zijn bromfiets onderuit gegaan. Hij wilde meewerken aan een ademanalyse, maar door het alcoholgebruik viel hij echter voorover op de grond. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. De verdachte heeft bloed afgestaan voor onderzoek op alcoholgebruik.

Zaterdagavond, Bernhardlaan in Wolvega, 23-jarige automobilist uit Wolvega. De politie kreeg een melding dat de verdachte onder invloed van verdovende middelen in zijn auto was gestapt. De politie zette de achtervolging in en constateerde dat de automobilist gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Hij reed met hoge snelheden, ontweek op het laatste moment geparkeerde autos en raakte trottoirbanden. Hij negeerde de stoptekens van de politie. De politie heeft de verdachte daarop klemgereden en aangehouden. Vanwege het vermoeden van het rijden onder invloed van drugs is er bloed bij de verdachte afgenomen voor nader onderzoek.

Zondagnacht, Tsjomme Wiardaleane in Sneek, 20-jarige bromfietser uit Sneek. De uitslag van de ademanalyse was 570 ugl.