Armeense journalist krijgt Oxfam Novib PEN Award

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

4)Zaterdagmiddag 18 november reikt Wim Deetman, burgemeester van Den Haag tijdens het Crossing Border Festival de Oxfam Novib / PEN awards uit. Deze awards, die in het leven zijn geroepen door Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund, zijn bedoeld om vervolgde schrijvers bij te staan in financieel opzicht, maar vooral in moreel opzicht. De Armeense journalist Hrant Dink is één van de winnaars en zal zijn Award in Den Haag in ontvangst nemen.
Hrant Dink is een Armeense journalist met de Turkse nationaliteit. Hij is redacteur bij het tweetalige Armeens-Turkse weekblad Agos en hij is een bekend commentator over Armeense aangelegenheden.
Dink komt op voor de rechten van de Armeense bevolkingsgroep in Turkije en voor de erkenning van de Armeense genocide in de periode 1915-1917 door de Turkse staat. Dink is recentelijk veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij in een artikel over de genocide op Armeniërs schreef. Eerder riskeerde hij drie jaar gevangenisstraf wegens het smaden van de Turkse staat en Turkse nationaliteit, omdat hij tegenover een Frans persbureau heeft verklaard dat hij het vroeger op school moeilijk had met de formulering van de dagelijkse eed van trouw: Ik ben een Turk, ik ben eerlijk, ik werk hard. Ik werk ook hard en ik ben ook eerlijk, maar ik ben geen Turk, aldus Dink. Een derde zaak tegen Dink is nog gaande.

De internationale schrijversvereniging PEN (poets, editors, essayists, novelists) probeert op allerlei manieren het lot van vervolgde schrijvers ten goede te veranderen. De aan PEN verbonden organisatie, het PEN Emergency Fund helpt vervolgde en gevluchte schrijvers met eenmalige bedragen het hoofd boven water te houden. Het fonds biedt ook hulp aan families van gevangen schrijvers. Het PEN Emergency Fund is partnerorganisatie van Oxfam Novib.


Noot voor de redactie,