Politie koopt auto's gezamenlijk in

Nederlands politie instituut

De politie regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten zijn er in geslaagd om gezamenlijk een keuze te maken voor een nieuwe lijn dienstvoertuigen en motoren. Deze Europese Aanbesteding is inmiddels succesvol afgerond. Het levert de politie een grote besparing op en een eenduidiger beeld naar de buitenwereld.

Het is voor het eerst dat op deze schaal voor de gehele Nederlandse politie verschillende soorten opvallende en onopvallende politievoertuigen en motoren worden aanbesteed en ingekocht. Met deze gezamenlijke actie is een extra investeringsvoordeel gemoeid van circa 20 miljoen euro ten opzichte van de vorige aanbesteding. De totale omvang van de vervanging bedraagt zo'n 6700 voertuigen over vier jaar. Het gaat hierbij om wagens variërend van kleine surveillanceauto's tot terreinwagens en busjes. De selectie heeft plaats gevonden op basis van aanschafprijs en restwaarde, onderhoudskosten, garantie en milieu, arbo, veiligheid en ergonomie. De procedure werd afgerond met operationele testen. Testrijders uit verschillende korpsen beoordeelden van 22 voertuigen de rijprestaties in de praktijk. De ergonomie aspecten zijn beoordeeld onder verantwoordelijkheid van TNO.
De definitieve gunning gaat uit naar:

Kleinere politievoertuigen. Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo Middel grote politievoertuigen Volvo V50
MPV politievoertuigen Volkswagen Touran
Politiebussen Volkswagen Transporter Motoren BMW F650 en R1200 en Yamaha TDM 900 A en FJR 1300 A en de XT 660 R Terreinvoertuigen Toyota, Mitsubishi en Nissan Grotere bestelwagen Citroen, Mercedes, Ford, Opel en Nissan

Binnen de drie laatste categorieën (bijvoorbeeld grotere voertuigen, voor honden en paardenvervoer) bepaalt het politiekorps d.m.v. een nadere selectieronde met welk voertuig zij gaat rijden.

Het huidige wagenpark zal, na verloop van afschrijvingstermijnen, worden vervangen door de nieuwe voertuigen. De contracten met de leveranciers gelden voor de periode 2007 tot en met 2010. De gehele aanbesteding is verlopen volgens het Besluit Aanbesteding Overheidsopdrachten.