Gemeente Stein


Natuurontwikkelingsproject Korenwijersweg binnenkort van start

13-11-2006

Doelstelling project
Het project voorziet in de omvorming van 3,5 ha uitheemse populierenaanplant naar een natuurlijke bosvegetatie. Deze zal gaan bestaan uit ca. 75% essen/iepenbos, 10% doornstruweel en 5% kamgrasweide. Het betreffende terrein valt onder de Provinciale Ontwikkelingszone Groene Waarden en zal na omvorming beter kunnen gaan functioneren als verbindingszone voor amfibieën en vlinders. Naast verbetering van de natuurwaarden heeft het project positieve gevolgen voor het landschap, terwijl met het verdwijnen van de populierenaanplant de stikstofuitspoeling afneemt. Het project beantwoordt aan de natuurdoelen en past binnen het rijks- en provinciaal beleid. Tevens is een provinciaal subsidie verleend.

Wat houdt het project concreet in ?
Het huidige populierenbos is arm aan natuurwaarden en zorgt voor een verruigde ondergroei met hoofdzakelijk brandnetel. Voor een goede uitgangssituatie is de kap van ca. 260 populieren nodig. De stammen en takken moeten worden afgevoerd.

In het centrale deel van het weiland wordt een gevarieerd Essen - Iepenbos aangeplant. Door rondom een rand vrij te houden ontstaat ook ruimte voor de andere natuurdoeltypen, te weten de ontwikkeling van een mantel- en zoomvegetatie, kamgrasweide alsmede doornstruweel. Voor het plangebied zijn in totaal 10.500 stuks plantmateriaal nodig. Het gaat hier om aanplant van o.m. de volgende soorten: gewone es, gladde iep, hazelaar, gelderse roos, zomereik, zoete kers, zwarte els, tweestijlige meidoorn, hondsroos, wegedoorn, kardinaalsmuts, sleedoorn , rode kornoelje, egelantier. Bovengenoemde soorten zullen gemengd worden aangeplant. In het relatief laag gelegen noordoostelijk deel van het terrein zal een amfibieënpoel worden aangelegd.
Na realisering van de natuurmaatregelen is het terrein vrij toegankelijk voor wandelaars.

Wanneer gaat het werk van start en hoe lang duurt het ? De aannemer informeert de omwonenden over de startdatum en de aanpak van de werkzaamheden. De planning is om begin december 2006 (afhankelijk van het weer) te beginnen met het kappen en afvoeren van de populieren. Daarna kan dan met de aanplant begonnen worden. De uitvoeringsduur van het werk wordt geschat op ca. vier weken.

Nadere informatie
Voor meer info kunt u zich wenden tot Emile Claessen (tel: 046-4359234).