Nederlandse Vereniging van Journalisten

Protest NVF/NVJ tegen politieoptreden
(13 november 2006)

De NVJ heeft geprotesteerd tegen het politieoptreden bij de ontruiming van het Fort Pannerden.

Vorige week dinsdag 7 november, heeft de politie zeven fotojournalisten belemmerd bij het fotograferen. Zij werden tijdens de ontruiming op grote afstand gehouden waardoor `fotojournalistieke verslaggeving' onmogelijk werd. De politie stond niet toe dat er vanaf een afstand tot ongeveer 100 meter vanuit een nabij gelegen weiland werd gefotografeerd. In het bezit van een politieperskaart die toestemming geeft tot afgezette gebieden bij calamiteiten kregen de zeven fotojournalisten nul op rekest. Wel heeft de politie iemand van defensie ingeschakeld die wel binnen de afzetting mocht werken. Deze man heeft zijn foto's aan de media kunnen leveren.

De NVJ heeft aan korpschef Teunissen van regio Midden Gelderland om opheldering gevraagd. `Het is niet aan de politie te bepalen wat nieuws is, schrijft Ellie Speet namens de NVJ. Zij wijst nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van de fotojournalist en spreekt in haar brief `van een selectieve toelating van media bij een gebeurtenis, die van belang is voor de samenleving'. `Het publiek heeft er recht op daarover breed geïnformeerd te worden.'

De NVJ-secretaris wijst erop dat de fotojournalisten materiële schade ondervinden van de concurrerende positie die de politie in Pannerden heeft ingenomen. `Freelance fotografen lopen nu inkomsten mis die zij zouden ontvangen voor gebeurtenissen die zij vanzelfsprekend fotograferen.

Lees ook de brief die de NVF-secretaris Ellie Speet stuurde naar korpschef Teunissen