Time : 13:07:16
Date : 13 November 2006
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen, Tervuren -

Restauratie, renovatie en herinrichting van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en Masterplan voor de Museumsite

Na de goedkeuring door de Ministerraad op 20 juli 2006 schreef de Regie der Gebouwen een algemene offerteaanvraag uit voor het aanduiden van een multidisciplinair studieteam. Dit team zal instaan voor het moderniseren, restaureren en aanpassen van de infrastructuur (museumgebouw) en het opstellen van een Masterplan voor de omgeving van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. De overheidsopdracht werd op 24 en 25 oktober 2006 bekendgemaakt in het Belgisch en Europees Bulletin der Aanbestedingen. De kandidaturen dienen voor 11 januari 2007 ingediend te worden.

In het voorjaar van 2007 wordt het weerhouden studieteam aangeduid. Daarna volgt de studiefase waarin het studieteam de geïntegreerde studie (architectuur, scenografie en technieken) voor de restauratie, renovatie en herinrichting van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Masterplan voor de gehele Museumsite opstelt. Deze studiefase zal circa 24 maanden in beslag nemen. Eind 2009, begin 2010 zouden de eerste werken aanvatten. Het honderdjarig bestaan van het Museum in 2010 wordt als het ware het startschot voor de concrete moderniseringswerken aan het Museum. Het einde van de werken is voorzien voor 2013. Het renovatieproject werd begroot op 66,5 miljoen euro.

Het museumcomplex bestaat uit zeven gebouwen:


- het museumgebouw (centraal gelegen hoofdgebouw)
- het directiepaviljoen (administratie, aan de rechterzijde van het hoofdgebouw)

- het Stanleypaviljoen (volledige Stanley-archief, aan de linkerzijde van het hoofdgebouw)

- het Koloniënpaleis (wetenschappelijke departementen)
- het CAPA-gebouw (wetenschappelijke departementen)
- de Villa Dewit (gebouw van het voormalige ministerie van Landbouw)
- een gedeelte van het Financiëngebouw.

Het museumgebouw biedt onderdak aan de permanente tentoonstelling. Momenteel wordt slechts 1% van de totale museumverzameling tentoongesteld. Het gebouw (ontworpen door de Franse architect Charles Girault) en zijn omgeving zijn sinds 16 februari 1978 beschermd als monument en als landschap. Het interieur van de benedenverdieping is eveneens beschermd, met inbegrip van het originele meubilair. Dit gebouw maakt het voorwerp uit van het algemene restauratie-, renovatie- en herinichtingsproject.

De museumsite omvat naast de zeven vermelde gebouwen (het museumcomplex), de site van de St. Hubertuskapel en de vijver, het park met de Franse tuin en de kanalen (met uitzondering van het park "de Warande" dat werd overgedragen aan het Vlaams
Gewest), de gronden gelegen voor het museumgebouw waar zich nu de parking bevindt, de gronden naast het huidige tramstation, de archeologische site, ... Deze museumsite maakt het onderwerp uit van het Masterplan.

Het restauratie- en renovatieproject heeft als doelstelling om het museum aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw aan te passen. Dat wil zeggen een vernieuwd museum te creëren voor een nog groter en meer verscheiden publiek met optimale publieksvoorzieningen; kortom een zeer dynamisch, aangepast en aantrekkelijk museum van wereldformaat.

Contactpersoon:
Johan Vanderborght,
woordvoerder Regie der Gebouwen,

+ 32 2 541 65 05
of +32 479 31 26 91

Kristien Opstaele,
persverantwoordelijke KMMA,

+ 32 2 769 57 08

URL: http://www.regiedergebouwen.be http://www.regiedesbatiments.be
http://www.buildingsagency.be