Gemeente Rotterdam

Nr. 209
13 november 2006

Embargo tot 13 november 18.30 uur

Koninklijke onderscheiding voor vrijwilligster Remmerswaal

Wethouder Lucas Bolsius van Financiën, Sport en Buitenruimte reikt op maandag 13 november om 18.30 uur een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw M.J.G. Remmerswaal (1944). Remmerswaal wordt benoemd tot Officier in de orde van Oranje- Nassau als blijk van waardering voor haar bijzondere werk als vrijwilligster in Nederland en ontwikkelingswerk in Ghana. De onderscheiding is uitgereikt op een receptie ter ere van haar 25 jarig jubileum als vrijwilligster.

Sinds 1981 richt mevrouw Remmerswaal zich naast vrijwilligerswerk in Nederland, vooral op ontwikkelingswerk in Ghana. In eerste instantie hielp zij alleen vanuit Nederland enkele dove kinderen en hun gezinnen. Vanaf 1990 bezoekt zij minstens 2 maal per jaar voor een langere periode Ghana. In de afgelopen 25 jaar heeft Remmerswaal een enorme prestatie geleverd door met behulp van velen een kleine dorpsgemeenschap, Akim Akroso, te helpen ontwikkelen. Haar activiteiten zijn veelomvattend; van het realiseren van de bouw en inrichting van een klein gezondheidscentrum, inrichten van een eenvoudig diagnostisch laboratorium tot de bouw en inrichting van een oogheelkundige kliniek met onderzoekmogelijheden. Daarnaast geeft Remmerswaal voorlichtingsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen en jongen moeders, voorlichting over preventie van aids en soa's en over preventieve maatregelen betreffende gezondheid in het algemeen. Remmerswaal biedt ook Ghanese jonge mensen de mogelijkheid in Nederland een deel van hun opleiding te volgen. Voor de kosten vindt Remmerswaal zelf de sponsors. Voor haar lijkt het nooit een probleem mensen te overtuigen van het nut van de projecten. Waar mogelijk geeft ze lezingen over haar werk in Ghana en benadert ze bedrijven voor materialen die ze nodig heeft, zoals brillen, naaimachines en gereedschap.

In 1992 werd ze loco-burgemeester van Akim Akroso. Het is de grootste eer die een blanke vrouw ooit in Ghana heeft ontvangen. Zij kreeg de titel Nkosuohene of Akroso, under the stoolname Nan Adwoa Obenewaa.

noot voor de redactie/