Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Nederland gekelderd in ranglijst klimaatbeleid: stem SP en keer de trend!

13-11-2006 * Nederland is in twee jaar tijd van de 15e naar de 29e plaats gezakt op de internationale index voor klimaatprestaties. SP-Kamerlid Ewout Irrgang is teleurgesteld, maar de keldering verbaast hem niets: "Hier is het resultaat van vier jaar zwalkend overheidsbeleid. Wil je een omslag, maak dan de SP sterk."

Irrgang "Dit kabinet heeft in haar laatste maanden nog even de stekker uit de subsidies van duurzame energie getrokken," zegt Irrgang. "Dat was funest voor het investeringsklimaat en de schade aan de sector is haast niet meer te herstellen."

De landenranglijst voor klimaatprestaties is gebaseerd op de trend in de CO2-uitstoot van de afgelopen acht jaar en op de absolute uitstoot van broeikasgassen op dit moment. Men keek ook naar het per land gevoerde klimaatbeleid én naar de bijdrage die landen leveren aan het internationale beleid. Nederland moet daarin nu dus 28 landen voor laten gaan.

Ook de Europese Commissie tikte Nederland op de vingers over de veel te royale uitstooteisen van CO2. Een voorstel aan de Tweede Kamer van Krista van Velzen om de jaarlijkse uitstootplafonds van CO2 werd vorige maand helaas afgewezen.

Volgens de ministers Zalm (Financiën) en Wijn (Energie) kan het beleid voor duurzame energie beter worden overgelaten aan een nieuw kabinet. Irrgang: "Maar daar moet dan echt de SP in zitten, willen we de trend keren en in dit land weer serieus aan klimaatbeleid gaan doen. Als het klimaat je aan het hart gaat, weet je wat je te doen staat op 22 november."
Zie ook:
* Een beter Nederland voor hetzelfde geld: Hoofdstuk 7. Beter groen