Nuevo Cine Argentino succesvol verlopen

Rialtofilm

Persbericht

Amsterdam, 13 november 2006

Nuevo Cine Argentino succesvol verlopen

Ruim 1800 mensen brachten de afgelopen vijf dagen een bezoek aan Rialto om films te zien die vertoond werden tijdens de filmmanifestatie Nuevo Cine Argentino. Dat zijn er aanzienlijk meer dan waar vooraf op was gerekend, gezien het grote aantal filmfestivals dat vorige week in Amsterdam en elders plaatsvond.

Dat de hedendaagse Argentijnse cinema ook in Nederland in de belangstelling staat, bleek de afgelopen dagen tijdens de filmmanifestatie Nuevo Cine Argentino, het door Rialto georganiseerde overzicht van de ontwikkelingen in de Argentijnse filmwereld van de laatste tien jaar. Ondanks het ruime aanbod van filmfestivals de afgelopen twee weken, bezochten ruim 1800 bezoekers de meer dan 50 korte en lange films. Het definitieve bezoekersaantal is nog niet bekend, want een deel van het programma toert tot en met 19 november langs Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven.

Veel belangstelling bestond er voor El custodio, de debuutfilm van Rodrigo Moreno, die deze week tijdens het festival zijn Nederlandse première beleefde. Moreno, samen met vijf collegaregisseurs te gast tijdens het festival, was enthousiast: 'Dit was een ongelooflijk festival. Waar het bij de grote internationale filmfestivals vaak alleen draait om het verkopen van films, stond hier de essentie van film centraal. Het was een festival voor filmliefhebbers.' Ook de twee, speciaal voor Rialto samengestelde voorstellingen met Argentijnse experimentele films uit de jaren zeventig en negentig werden goed bezocht.

Rialto-directeur en initiator van de manifestatie Raymond Walravens schrijft de grote belangstelling voor de Argentijnse cinema toe aan de hoge kwaliteit van de films. 'Niet voor niets wordt de ene na de andere film bekroond op de grote filmfestivals, zoals die van Berlijn en Rotterdam. Met weinig geld maken deze jonge Argentijnse regisseurs opvallend goede en volwassen films.'

Volgend jaar organiseert Rialto een manifestatie rond de Zuid-Afrikaanse cinema. De filmindustrie in Zuid-Afrika heeft de afgelopen tien jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het nu de grootste filmproductie kent op het Afrikaanse continent.

Voor meer informatie
Mark Mallon
t: 020 - 66 234 88: e: mark@rialtofilm.nl