SP Tilburg


PvdA laat armoedebeleid los

13-11-2006 * Eerst werd het fameuze tienduizendbanenplan van de PvdA al afgeserveerd, nu gooit de partij ook de handdoek in de ring als het er om gaat de armoede Tilburg uit te helpen. "Een semantische discussie", aldus de woordvoerder, waarmee hij wilde zeggen dat de verkiezingsbelofte niet zo serieus genomen moet worden. Dat werd vandaag bevestigd bij de behandeling van de armoedenota: geen rooie cent extra.

Al tijdens de begrotingsbehandeling van vorige week weigerde de PvdA extra geld uit te trekken voor armen in Tilburg. Dat standpunt werd vandaag bevestigd toen het armoedevoorstel zónder begroting aan de orde kwam. Ook GroenLinks steunt dit plan zoals het er ligt. "Extra geld is niet nodig", aldus beide partijen, "en anders zoeken we het wel ergens, ofzo". Volgens de SP bepaald niet een houding die laat zien dat armoedebestrijding een serieuze zaak is. "Vorige week werd nog volop gediscussieerd over zo'n 60.000 euro voor nostalgische lantaarnpalen. Blijkbaar was het belangrijk om dat bedrag te reserveren. Maar nu het over armoede gaat geloven de raadsleden wel dat zich dat vanzelf oplost en hoeft er helemaal níks gereserveerd te worden. De komende jaren komen we miljoenen voor dit beleid tekort, de wethouder (Mevis, GroenLinks) geeft dat zelf ook toe en doet vervolgens niks", aldus SP woordvoerder Veerle Slegers.

In de armoedenota staat dat 'armoede de stad uit helpen', zoals verwoord in het PvdA programma én het collegeprogramma, een illusie is. Slegers: "Ja nogal wiedus! Voor uitvoering van de nota wordt 1,8 miljoen uitgetrokken maar daarvan gaat geen cent naar armen, dat zijn kosten voor ambtenaren en onderzoekjes en folders en formulieren. Als het armoedebeleid succes heeft zitten we meteen met een tekort aan geld te kijken. Als bijvoorbeeld méér mensen gebruik gaan maken van de bijzondere bijstand, en dat is volgens de nota wél de bedoeling, dan is daar dus gewoonweg geen geld voor. Als je het zó aanpakt is elk armoedebeleid een illusie".

Financieel woordvoerder Van den Hout wilde de wethouder financiën (Backx, PvdA) bij de besprekingen hebben, maar dat vond de commissie niet nodig. "Het is bij mijn weten nog nooit voorgekomen dat deze gemeente beleid aannam zónder daar ook geld bij te leveren. Een wethouder van financiën zou daar een stokje voor moeten steken. Dat durfde hij vorige week al niet en nu vond hij het blijkbaar ook niet nodig hier bij aanwezig te zijn".

Conclusie van de SP is dat deze gemeente nog altijd geregeerd wordt door het CDA en dat zowel PvdA als GroenLinks op belangrijke punten volledig door het stof gaan.

www.tilburg.sp.nl