13 november 2006

Lekker 2007:
Oud Sluis te Sluis van Sergio Herman prolongeert als beste restaurant van Nederland


AMSTERDAM, 20061113 -- Vandaag is in Amsterdam de 29ste jaargang van dé restaurantgids van Nederland, editie Lekker 2007, gepresenteerd. Het meest opvallende nieuws daarin is dat het gerenommeerde Oud Sluis uit Sluis voor het derde achtereenvolgende jaar is uitgeroepen tot het beste restaurant van Nederland. Daarmee komen chef-kok Sergio Herman en zijn team wederom op het allerhoogste podium. Een uitzonderlijke prestatie.

Toch weer Sergio.

Net als de afgelopen twee jaar is Oud Sluis het beste restaurant van Nederland. En nog onbetwist ook. Want als we de ervaringen van onze rapporteurs in de toprestaurants van Nederland behoedzaam naast elkaar leggen, dan is er geen twijfel mogelijk: nergens is sprake van zo veel vakmanschap, durf en finesse als in het restaurant in Sluis. Alle smaken zijn doordacht, op een goudschaaltje gewogen. Daarbij verdient natuurlijk de gehele brigade die Sergio terzijde staat een groot compliment, want voer het allemaal maar eens uit zonder de creaties ook maar een haar te krenken. Ook het aandeel van maître Geoffrey Henderikse draagt bij aan het succes, want hij is erin geslaagd een brigade neer te zetten die niet alleen het vak beheerst maar er bovendien een lichte, zwierige toets aan geeft.

En dan komen we bij de nummer 2: Beluga, van cuisinier Hans van Wolde. Dat heeft een opmerkelijke sprong gemaakt: van plaats 5 naar 2. Daarmee verdringt het de Librije van Jonnie Boer naar plaats 3. Die promotie komt niet uit de lucht vallen. Was Van Wolde in voorgaande jaren nog wat zoekende in zijn stijl van koken, nu ontmoeten onze rapporteurs een consequente hoge kwaliteit in alle gerechten. Meer oog voor details en een artisticiteit die nooit ontaardt in protserig vertoon. Bij de charmes van zijn keuken komt ook nog een bediening die voortreffelijk functioneert. De opmars van Beluga betekent overigens allerminst dat Jonnie Boer met zijn Librije het erbij heeft laten zitten; ook hij acteert aan de absolute top.

Soms zijn het oprukkende jonge collega's die leiden tot nieuwe plaatsen in het klassement. Dat het Rotterdamse Parkheuvel zich niet meer bij de eerste tien bevindt, heeft natuurlijk te maken met het vertrek van de befaamde Cees Helder en de komst van Eric van Loo, die De Zwethheul verliet. Van Loo is nog maar net begonnen, moet zijn draai nog vinden en het bewijs leveren dat hij zelfstandig mee kan aan de top. Opvallende nieuwkomers in de Top-10 zijn Cordial uit Oss (van 13 naar 6) en Ron Blaauw uit Ouderkerk aan den Amstel (van 19 naar 10).

Nieuwe ontwikkelingen in de vaderlandse restaurants zijn de hapjesrage en de moleculaire keuken. Het spelen met stikstof leidt tot spectaculaire smaakervaringen, er wordt zelfs gesproken van 'explosies'. Afgewacht moet worden of er sprake is van weer een hype of van een serieuze aanzet tot nieuwe ontwikkelingen. Daarbij mag niet vergeten worden dat een topkok ook voor smaakexplosies kan zorgen zónder dat er moleculaire avonturen aan te pas komen.

Overduidelijk is dat het aanbod van amuses, fingerfood en streetfood in loungeachtige restaurants niet alleen de jonge generatie aanspreekt. Een positieve ontwikkeling, want het kan leiden tot verbreding van het product restaurant. Helaas slaan ook hier de verbastering en na-aperij toe, met als gevolg dat je in dit soort ogenschijnlijk goedkope zaken vaak veel geld kwijt bent voor weinig kwaliteit.

Over na-apen gesproken: nog steeds volgen veel koks kritiekloos de grote meesters en glijden daarbij regelmatig jammerlijk uit. In de mode is vooral de sint-jakobsmossel. Die lijkt bezig de aardappel in hoeveelheid te verdringen; het schelpdier ontbrak afgelopen jaar op vrijwel geen enkele menukaart. Braaf elkaar navolgend werd hij het afgelopen jaar door veel koks aan bloemkoolcrème gekoppeld. Nooit had de bloemkool kunnen vermoeden nog eens zo hoog te stijgen op de culinaire ladder. Verder zien we een hang naar variaties met komkommer en een onblusbare neiging om alles op te leuken met rucola en knolselderij, te pas en vaak ook te onpas.

En dan komen we op de ergernissen. Onze rapporteurs sloegen stijl achterover van de brutaliteit waarmee het fleswater werd opgedrongen. In één restaurant werd voor een doorsnee fles bronwater zelfs 8,25 euro in rekening gebracht! Een karaf kraanwater met ijs is in veel restaurants blijkbaar te veel gevraagd. Andere punten van ergernis zijn: geen service bij ontvangst en vertrek, een theekaart waarop geen echte thee te vinden is, stuntelige wijnbehandeling en fabrieksfriandises bij de koffie. Tot slot is er nog het gestuntel in de bediening. Dat heeft vaak te maken met de inzet van stagiaires. Zij hebben gebrek aan begeleiding en beschikken nog niet over voldoende begrip voor de gast. Wij verwachten volgend jaar verbetering. Wilt u meer van onze ergernissen lezen? Kijk dan in de Ergernissen Top-100 op bladzijde 49.

Lekker 2007 zal vanaf 14 november 2006 gedurende 11 weken te koop zijn in ruim 6.400 tijdschriftenwinkels en kiosken. De oplage is 180.000 exemplaren. Lekker is en blijft daarmee marktleider, de meest geraadpleegde restaurantgids van Nederland! De verkoopprijs bedraagt 8,95 euro.

Achtergrondinformatie
Het afgelopen jaar bezochten 70 rapporteurs, de voorproevers van Nederland, 750 verschillende restaurants één of meerdere malen en proefden zo'n 10.000 gerechten. In de Lekker 2007 staan de beste 500 vermeld, waarbij de toon van de Top-100 recensies vele malen strenger is dan die van de andere 400 beoordeelde restaurants.

Lekker 2007 is dé restaurantgids van Nederland. Naast adresgegevens, type restaurant en nuttige algemene informatie zoals openingstijden, prijsindicaties, aantal beschikbare plaatsen en betaalmogelijkheden, wordt er vooral een kritische en onafhankelijke beoordeling gegeven. Deze is afkomstig van het ervaren rapporteursteam.

Lezers kunnen Lekker 2007 gebruiken om zich een beeld van de beste restaurants van Nederland te vormen en om daar te reserveren. Met een oplage van 180.000 is Lekker de best verkochte restaurantgids, hij wordt vele malen gebruikt door ruim 450.000 restaurantbezoekers.

De Top-100

restaurantnaam

plaats

provincie

Gids2006

+ / -

Gids2007

Oud Sluis

Sluis

Zeeland

1

0

1

Beluga

Maastricht

Limburg

5

3

2

De Librije

Zwolle

Overijssel

2

-1

3

De Leest

Vaassen

Gelderland

4

0

4

La Rive (Amstel Hotel)

Amsterdam

Noord-Holland

7

2

5

De Zwethheul

Delft

Zuid-Holland

10

4

6

Cordial

Oss

Noord-Brabant

13

6

7

Chapeau!

Bloemendaal

Noord-Holland

8

0

8

De Bokkedoorns

Overveen

Noord-Holland

6

-3

9

Ron Blaauw

Ouderkerk a/d Amstel

Noord-Holland

19

9

10

Seinpost

Scheveningen

Zuid-Holland

9

-2

11

Onder de Linden

Aduard

Groningen

12

0

12

De Fuik

Aalst

Gelderland

15

2

13

De Vrienden van Jacob

Santpoort

Noord-Holland

28

14

14

De Lindenhof

Giethoorn

Overijssel

11

-4

15

Toine Hermsen

Maastricht

Limburg

18

2

16

Boreas

Heeze

Noord-Brabant

27

10

17

Parkheuvel

Rotterdam

Zuid-Holland

3

-15

18

L' Atelier

Gulpen

Limburg

-

81

19

Da Vinci

Maasbracht

Limburg

17

-3

20

Merlet

Schoorl

Noord-Holland

29

8

21

Vermeer

Amsterdam

Noord-Holland

36

14

22

Het Koetshuis Schuttersveld

Enschede

Overijssel

22

-1

23

Calla's

Den Haag

Zuid-Holland

34

10

24

Avant-Garde

Eindhoven

Noord-Brabant

30

5

25

De Karpendonkse Hoeve

Eindhoven

Noord-Brabant

20

-6

26

De Leuf

Ubachsberg

Limburg

24

-3

27

Chatillon

Noordwijk aan Zee

Zuid-Holland

-

72

28

Apicius

Castricum

Noord-Holland

38

9

29

Kasteel Heemstede

Houten

Utrecht

45

15

30

La Vilette

Rotterdam

Zuid-Holland

25

-6

31

Savelberg

Voorburg

Zuid-Holland

16

-16

32

De Luytervelde

Eindhoven

Noord-Brabant

32

-1

33

Idylle

Zweeloo

Drenthe

37

3

34

Valuas

Venlo

Limburg

42

7

35

Château St. Gerlach

Valkenburg-Houthem

Limburg

33

-3

36

De Treeswijkhoeve

Waalre

Noord-Brabant

44

7

37

Le Cirque

Scheveningen

Zuid-Holland

52

14

38

't Veerhuis

Wolphaartsdijk

Zeeland

31

-8

39

Halvemaan

Amsterdam

Noord-Holland

23

-17

40

Wollerich

Sint Oedenrode

Noord-Brabant

39

-2

41

Schathoes Verhildersum

Leens

Groningen

40

-2

42

Het Koetshuis

Bennekom

Gelderland

43

0

43

De Bokkepruik

Hardenberg

Overijssel

35

-9

44

Lambermon's

Haarlem

Noord-Holland

41

-4

45

De Hoefslag

Bosch en Duin

Utrecht

53

7

46

Auguste

Maarssen

Utrecht

69

22

47

Inter Scaldes

Kruiningen

Zeeland

48

0

48

Ciel Bleu

Amsterdam

Noord-Holland

51

2

49

Chalet Royal

Den Bosch

Noord-Brabant

65

15

50

Mes Amis

Urk

Flevoland

49

-2

51

Het Ambacht

Driel

Gelderland

46

-6

52

Karel V

Utrecht

Utrecht

72

19

53

Bellevue

Simpelveld

Limburg

87

33

54

De Roggebot

Ermelo

Gelderland

55

0

55

Lai Sin's

Driebergen-Rijsenburg

Utrecht

26

-30

56

Château Neercanne

Maastricht

Limburg

56

-1

57

De Stenen Tafel

Borculo

Gelderland

64

6

58

Het Groot Paradijs

Middelburg

Zeeland

61

2

59

De Heeren van Harinxma

Beetsterzwaag

Friesland

21

-39

60

Kaatje bij de sluis

Blokzijl

Overijssel

47

-14

61

La Mangerie

Venlo

Limburg

57

-5

62

The Raffles

Den Haag

Zuid-Holland

59

-4

63

De Kromme Watergang

Hoofdplaat

Zeeland

62

-2

64

De Nederlanden

Vreeland a/d Vecht

Utrecht

67

2

65

Tout à Fait

Maastricht

Limburg

68

2

66

Dorset Mansion House

Borne

Overijssel

82

15

67

Visaandeschelde

Amsterdam

Noord-Holland

63

-5

68

Wolfslaar

Breda

Noord-Brabant

77

8

69

The Dylan

Amsterdam

Noord-Holland

70

0

70

Muller

Groningen

Groningen

85

14

71

Hermitage

Rijsoord

Zuid-Holland

60

-12

72

Frouckje State

Rijperkerk

Friesland

86

13

73

La Sirène

Amsterdam

Noord-Holland

73

-1

74

Lindehof

Nuenen

Noord-Brabant

88

13

75

Kaagjesland

Reeuwijk

Zuid-Holland

93

17

76

Katseveer

Wilhelminadorp

Zeeland

71

-6

77

Latour

Noordwijk aan Zee

Zuid-Holland

74

-4

78

Kandinsky

Scheveningen

Zuid-Holland

80

1

79

Yamazato

Amsterdam

Noord-Holland

81

1

80

De Zwaan

Etten-Leur

Noord-Brabant

76

-5

81

O Mundo

Wageningen

Gelderland

79

-3

82

Koriander

Drachten

Friesland

89

6

83

Solo

Gorinchem

Zuid-Holland

-

16

84

Bordewijk

Amsterdam

Noord-Holland

50

-35

85

De Beukenhorst

Winterswijk

Gelderland

75

-11

86

Giga's

Ellecom

Gelderland

-

13

87

De Hoop op d'Swarte Walvis

Zaandam

Noord-Holland

92

4

88

De Havixhorst

Schiphorst

Drenthe

83

-6

89

De Harmonie

Rotterdam

Zuid-Holland

91

1

90

Kasteel Wittem

Wittem

Limburg

54

-37

91

Excelsior

Amsterdam

Noord-Holland

96

4

92

Eindeloos

Leeuwarden

Friesland

-

7

93

Bretelli

Weert

Limburg

97

3

94

De Gastronoom

Harlingen

Friesland

94

-1

95

Basiliek

Harderwijk

Gelderland

-

4

96

t Arsenaal

Naarden

Noord-Holland

99

2

97

De Piekenier

Oudeschans

Groningen

100

2

98

Hof van Sonooy

Blokzijl

Overijssel

-

1

99

Sir Sèbastian

Heerenveen

Friesland

-

0

100



Acht debutanten in de Top-100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L' Atelier

Gulpen

Limburg

19

 

 

Chatillon

Noordwijk aan Zee

Zuid-Holland

28

 

 

Solo

Gorinchem

Zuid-Holland

84

 

 

Giga's

Ellecom

Gelderland

87

 

 

Eindeloos

Leeuwarden

Friesland

93

 

 

Basiliek

Harderwijk

Gelderland

96

 

 

Hof van Sonoy

Blokzijl

Overijssel

99

 

 

Sir Sèbastian

Heerenveen

Friesland

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet meer opgenomen in de Top-100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivio

Harderwijk

Gelderland

14

 

 

Imko's

Rijswijk

Zuid-Holland

58

 

 

Prinses Juliana

Valkenburg a/d Geul

Limburg

66

 

 

't Nonnetje

Harderwijk

Gelderland

78

 

 

't Diekhuus

Terwolde

Gelderland

84

 

 

Aubergine

Steyl

Limburg

90

 

 

In de'n Dillegaard

Nuth

Limburg

95

 

 

Ca'del Biro

Maastricht

Limburg

98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijf grootste stijgers binnen de Top-100

 

 

 

 

 

 

 

 

2006

+

2007

Bellevue

Simpelveld

Limburg

87

33

54

Auguste

Maarssen

Utrecht

69

22

47

Karel V

Utrecht

Utrecht

72

19

53

Kaagjesland

Reeuwijk

Zuid-Holland

93

17

76

Kasteel Heemstede

Houten

Utrecht

45

15

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijf grootste dalers binnen de Top-100

 

 

 

 

 

 

 

 

2006

-

2007

De Heeren van Harinxma

Beetsterzwaag

Friesland

21

-39

60

Kasteel Wittem

Wittem

Limburg

54

-37

91

Bordewijk

Amsterdam

Noord-Holland

50

-35

85

Lai Sin's

Driebergen

Utrecht

26

-30

56

Halvemaan

Amsterdam

Noord-Holland

23

-17

40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De beste van de provincie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groningen

Onder de Linden

Aduard

12

 

 

Friesland

De Heeren van Harinxma

Beetsterzwaag

60

 

 

Drenthe

Idylle

Zweeloo

34

 

 

Overijssel

De Librije

Zwolle

3

 

 

Flevoland

Mes Amis

Urk

51

 

 

Gelderland

De Leest

Vaassen

4

 

 

Utrecht

Kasteel Heemstede

Houten

30

 

 

Noord-Holland

La Rive (Amstel Hotel)

Amsterdam

5

 

 

Zuid-Holland

De Zwethheul

Delft

6

 

 

Zeeland

Oud Sluis

Sluis

1

 

 

Noord-Brabant

Cordial

Oss

7

 

 

Limburg

Beluga

Maastricht

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de Drempel van de Top-100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herberg Smallingerland

Rottevalle

Friesland

odd

 

 

't Raedthuys

Duiven

Gelderland

odd

 

 

't Soerel

Epe

Gelderland

odd

 

 

't Nonnetje

Harderwijk

Gelderland

odd

 

 

De Kromme Dissel

Heelsum

Gelderland

odd

 

 

Het Jachthuis

Hoog Soeren

Gelderland

odd

 

 

Ni Hao

Nunspeet

Gelderland

odd

 

 

't Diekhuus

Terwolde

Gelderland

odd

 

 

De Pastory

Cadier en Keer

Limburg

odd

 

 

Au Coin des Bons Enfants

Maastricht

Limburg

odd

 

 

Ca'del Biro

Maastricht

Limburg

odd

 

 

In de'n Dillegaard

Nuth

Limburg

odd

 

 

Aubergine

Steyl

Limburg

odd

 

 

Brienen aan de Maas

Well

Limburg

odd

 

 

Spraakmakend

Wijlre

Limburg

odd

 

 

t Stokpaardje

Alkmaar

Noord-Holland

odd

 

 

White Elephant

Amsterdam

Noord-Holland

odd

 

 

Meijers

Andijk

Noord-Holland

odd

 

 

Zin

Loosdrecht

Noord-Holland

odd

 

 

Groot Paardenburg

Ouderkerk a/d Amstel

Noord-Holland

odd

 

 

De Koperen Hoogte

Zwolle

Overijssel

odd

 

 

't Wolhuys

Zwolle

Overijssel

odd

 

 

Wilhelminapark

Utrecht

Utrecht

odd

 

 

De Gieser Wildeman

Noordeloos

Zuid-Holland

odd

 

 

De Limonadefabriek Streefkerk Zuid-Holland

odd

   


Vakgenoten oordelen over elkaar

De culinaire helden van 2007


Oud Sluis is door onze rapporteurs uitgeroepen tot beste restaurant en daarmee is Sergio Herman de beste kok van Nederland. Maar wie is volgens de horeca zelf eigenlijk de nummer één? Welke chef verdient volgens zijn collega's een eervolle vermelding? En wie is volgens vakgenoten de beste gastheer of gastvrouw? Uit onze jaarlijkse enquête blijkt dat de meningen dit jaar behoorlijk zijn gewijzigd. Vooral in de lijst met beste chef-koks hebben veel verschuivingen plaatsgevonden. En er zijn behoorlijk wat nieuwe veelbelovende gastpersonen.

Elk jaar stuurt Lekker een enquêteformulier naar de beste restaurateurs van Nederland. Op dit formulier kunnen zij een lijst samenstellen van de beste chefs en gastpersonen. Ook mogen ze een aanstormend talent in keuken of bediening noemen. Het gaat hierbij om de personen zelf, niet om de restaurants waar zij werken. Dus: de beste chef-kok of gastheer werkt niet altijd in het beste restaurant. Verder willen wij graag benadrukken dat de redactie van Lekker de uitslag niet meebepaalt. De samenstelling van deze lijsten ligt geheel in de handen van de vakgenoten zelf.

Chef-kok Jonnie Boer is van zijn troon gestoten.

Na zes jaar op één te hebben gestaan heeft hij plaats moeten maken voor Sergio Herman van Oud Sluis. De chef van De Librije staat nu op de tweede plaats. Verder is er een plaatsje in de Top-10 bij gekomen door het vertrek van Cees Helder. Hierdoor schuiven de meeste chefs op naar boven en is er ruimte voor een nieuwe naam: Jacob-Jan Boerma van De Leest in Vaassen komt binnen op tien. Opvallend detail is dat Boerma ook op nummer twee staat in de Top-10 van veelbelovende chef-koks. Aanvoerder van deze lijst is echter de kersverse SVH Meesterkok Sidney Schutte, de rechterhand van Jonnie Boer. Verder zijn er drie nieuwe binnenkomers in deze lijst: Pieter Bosters van Mijn Keuken in Wouw, Nivin Kunz van 't Raethuijs in Wateringen en Michel Louws van 't Veerhuis in Wolphaartsdijk.

Peter Bruins blijft de beste gastheer.

Ook de rest van de Top-10 beste gastpersonen is redelijk stabiel. Opvallende stijgers zijn Geoffrey Henderikse van Oud Sluis en Ted Bunnik van La Rive in Amsterdam. Nieuw in deze lijst is Kim Veldman van De Leest in Vaassen. Veldman komt binnen op nummer 9 én is door haar collega's gekozen tot meest veelbelovende gastvrouw. In de lijst met veelbelovende gastpersonen staan overigens opvallend veel nieuwkomers. Hoogste binnenkomers zijn Gerben Roetert van Toine Hermsen in Maastricht op 2 en Halil Asar van Parkheuvel in Rotterdam op 3.

De beste chef-koks
2007 2006      

1

3

Sergio Herman Oud Sluis, Sluis

2

1

Jonnie Boer De Librije, Zwolle

3

4

Lucas Rive De Bokkedoorns, Overveen

4

5

Hans van Wolde Beluga, Maastricht

5

6

Martin Kruithof De Lindenhof, Giethoorn

6

7

Robert Kranenborg Le Cirque, Scheveningen

7

8

Edwin Kats La Rive, Amsterdam

8

10

Erik van Loo De Zwethheul, Schipluiden

9

9

Pascal Jalhaij Chatillon, Noordwijk

10

-

Jacob-Jan Boerma De Leest, Vaassen
 
Veelbelovende chef-koks
2007 2006      

1

9

Sydney Schutte De Librije, Zwolle

2

1

Jacob-Jan Boerma De Leest, Vaassen

3

3

Onno Kokmeyer Ciel Bleu, Amsterdam

4

5

Erik Jansen Tolhuysch, Oegstgeest

5

-

Pieter Bosters Mijn Keuken, Wouw

6

-

Nivin Kunz 't Raethuijs, Wateringen

7

10

Marco Poldervaart De Gastronoom, Harlingen

8

2

Peter Gast 't Schulten Hues, Zutphen

9

-

Michel Louws 't Veerhuis, Wolphaartsdijk

10

7

Nico Boreas Boreas, Heeze
 
De beste gastpersonen
2007 2006      

1

1

Peter Bruins De Bokkedoorns, Overveen

2

2

Thérèse Boer De Librije, Zwolle

3

3

Edwin Raben Wolfslaar, Breda

4

7

Geoffrey Henderikse Oud Sluis, Sluis

5

4

Petro Kools Da Vinci, Maasbracht

6

6

Daniëlle de Boer Beluga, Maastricht

7

10

Ted Bunnik La Rive, Amsterdam

8

9

Marjan de Jonge De Lindenhof, Giethoorn

9

-

Kim Veldman De Leest, Vaassen

10

5

Harry Baas Amarone, Rotterdam
 
Veelbelovende gastpersonen
2007 2006      

1

4

Kim Veldman De Leest, Vaassen

2

-

Gerben Roetert Toine Hermsen, Maastricht

3

-

Halil Asar Parkheuvel, Rotterdam

4

-

Cindy Borger Lindenhof, Giethoorn

5

10

Ferdinand Tulen De Librije, Zwolle

6

-

Jacqueline van Liere 't Schulten Hues, Zutphen

7

5

Margreet den Boer De Bokkedoorns, Overveen

8

-

Thabita Oppermans Mijn Keuken, Wouw

9

-

Anjo de Bont De Moerbei, Oegstgeest

10

-

Dennis Tels La Rive, Amsterdam

Moleculaire gastronomie is de meest gesignaleerde trend, zowel door de chefs als door de gastheren en -vrouwen. Opvallend is dat het merendeel denkt dat het moleculaire koken snel weer zal overwaaien; slechts 25% van de chef-koks en 20% van de gastpersonen denkt dat het om een blijvend verschijnsel gaat. Tegenover het vele experimenteren staan de streekgerechten, die blijven populair. Andere trends zijn kleinere, lichtere gerechten en de pure keuken. We vroegen de restaurateurs ook naar negatieve ontwikkelingen. Veel chef-koks vinden het moleculaire koken maar niets. Ook het na-apen van andere koks en het gebruik van kant-en-klaarproducten wekken weinig sympathie op. De gastheren en -vrouwen hekelen een slechte prijs-kwaliteitverhouding en onbekwaam personeel. Hun grootste ergernis is echter het vage rookbeleid; de horeca wil duidelijkheid en wel nu!