Normen en waarden en de VOC's


NIEUWEGEIN, 20061113 -- De verkiezingscampagne levert soms onverwacht inzicht. Zo wist u ook niet dat de afgelopen kabinetsperiode de VVD het CDA aanstuurde. Althans dat zegt de heer Rutte, die daarmee duidelijk maakt niet zo'n heer te zijn. Overigens waren de heer Zalm en zijn team na acht jaar Paars natuurlijk veel meer geharnast dat het relatief onervaren CDA-smaldeel. En zo werd er vrolijk geregeerd op basis van de akkoorden van Lissabon, ooit tijdens Paars ondertekend.

Dat gedoe in Portugal ging over de economische gevaren die ons als Europeanen bedreigen door de opkomst van China en India. Wij moeten ons daartegen verweren door concurrerend te blijven. Dat gaat dan via loonmatiging en heel veel extra onderwijs en ander gedoe dat ministeries moeten gaan uitwerken. Het geld daarvoor wordt opgebracht door het tornen aan het voorzieningsniveau en zo is de hele operatie teruggebracht tot zuur en zoet.

Weinig rekening is gehouden met het feit dat het zoet maar voor een deel van de bevolking waar gemaakt zou worden. De rest, veelal diegenen die niet meer in staat zijn om hun inkomsten te verhogen of hun opleiding te verbeteren, zijn dik in het zuur blijven hangen. Zie nu ook weer de liberalisering van een deel van de markt van huurhuizen. Word je huur te hoog, dan moet je maar een goedkopere woning zoeken, is het parool. Helaas wordt niet vermeld waar die te vinden zijn.

Rutte heeft gelijk en dat blijkt ook uit de pogingen van onze premier om een stuk van het initiatief naar zich toe te trekken. Dat betreft zijn trots over het normen- en waardendebat en zijn enthousiasme over de VOC. Die organisatie wordt een soort metafoor van ondernemersschap, een activiteit die vooral ook dient om het zoete te vergroten. Dat laatste lukt immers onze regering niet alleen. Al doende denkt de heer Balkenende precies als het Europese ambtenarencorps en privatiseren we vrolijk verder, terwijl de belasting op winst voor bedrijven verder verlaagd wordt. U weet wel, vanwege die broodnodige concurrentie.

De al geprivatiseerde (semi)overheidsactiviteiten, zoals leveranciers van energie en water, de woningbouwcorporaties, KPN, TNT enz. ontwikkelen grotendeels al doende steeds meer reserves. Ondertussen zijn hun producten, op een enkele uitzondering na, niet goedkoper geworden. Zij hebben onmiddellijk ondernemersreflexen aangeleerd en zijn vooral bezig met het versterken van hun (financiële) positie. Daarbij wordt gesponsord, gegraaid en gedaan of ze nooit anders deden. Dat hun rekeningen voor een steeds groter deel van de Nederlanders steeds moeilijker te betalen zijn, is natuurlijk niet hun probleem, afgezien van die lastige procedures om je geld toch binnen te krijgen.
Het normen en waarden debat staat qua intenties in schrille tegenstelling tot de realiteit van de VOC's en verder overheidsbeleid. Die normen en waarden stoppen zogezegd al in het torentje.

Nederland wordt geregeerd met de portemonnee. En, het CDA heeft het zo te zien nog niet ontdekt. Dat regelt voor elke prijsverhoging een teruggavenprogramma voor de allerarmsten. Schijnbaar zonder naar de uitvoeringskosten te kijken. Ook blijkbaar niet gehinderd door het feit dat het verschil tussen de inactieven, met al hun toeslagen, en de werkenden, op het niveau van de laagste salarisschalen, zo minimaal is, dat het straks niet meer de moeite waard is om actief te blijven.

Hoe dat dan rijmt met de wens dat veel meer mensen actief moeten worden en graag tot hun vijfenzestigste, is een vraag die niets met normen en waarden van doen heeft, maar met gezond verstand en het hebben van overzicht. Als de verkiezingsstrijd daar nu eens over ging?

Arm Nederland!

Herman Troost,
Lijsttrekker VSP

EINDE BERICHT





Verenigde Senioren Partij