Ingezonden persbericht


Integrale Orderpicker van Leenstra Machine en Staalbouw B.V. wint Logistica Award 2006

Leenstra Machine en Staalbouw B.V. heeft met de Integrale Orderpicker de Logistica Award 2006 gewonnen. De prijs, bestaande uit een kunstwerk en 10.000,- euro innovatiebudget, werd op woensdag 15 november uitgereikt tijdens de vakbeurs Logistica in de Jaarbeurs in Utrecht. Naast de uitreiking van de vakprijs werd dit jaar voor het eerst ook de Logistica Award Publieksprijs uitgereikt. Met 66% procent van de stemmen kwam daar de vorkheftruck met draaibare cabine van Jungheinrich Nederland B.V. als winnaar uit de bus.

Volgens de jury, voorgezeten door de heer F.A.M. Blessing, was de keuze voor de winnaar niet gemakkelijk. "De genomineerden hebben het ons moeilijk gemaakt; de kwaliteit van de inzendingen ontliep elkaar nauwelijks en de inzendingen zijn stuk voor stuk innovatieve kwaliteitsoplossingen. Wat de uiteindelijke doorslag heeft gegeven is dat de oplossing van Leenstra heel dicht bij de mensen staat", vertelt Blessing. "De innovatie is uniek omdat zij geen menselijke functies automatiseert, maar de mens helpt in zijn functie".

De door Leenstra ontwikkelde Integrale Orderpicker wordt door de jury hoog gewaardeerd omdat het concept ontstaan is door samenvoeging van beschikbare producten, een mobiel intern transportmiddel en een tilhulp. "Bij de realisering van dit nieuwe concept is op een slimme wijze 'proven technology', vanuit aanpalende sectoren, ingezet. Hierdoor ontstond een oplossing die technisch 'dicht bij de mensen' bleef. Deze mensvriendelijkheid draagt bij aan het wegnemen van (emotionele) belemmeringen bij de gebruikers. We verwachten dan ook dat de Integrale Orderpicker met name op het vlak van de ergonomie een kwaliteitsimpuls zal geven", aldus Blessing.

Stemmotieven Publieksprijs
De belangrijkste redenen van het publiek om de vorkheftruck van Jungheinrich tot winnaar te verkiezen, waren de mate van innovatie en de toepassingswaarde. Bij de stemming kon het publiek twee stemmotieven aandragen. Van de in totaal 662 stemmers gaf 56 procent aan dat de mate van innovatie het belangrijkste stemmotief was, gevolgd door toepassingswaarde (54%), creativiteit (32%) en kosteneffectiviteit (14%). De winnende vorkheftruck van Jungheinrich is primair gestuurd vanuit de ergonomie. Met de nieuwe vorkheftruck kan het zwaar lichamelijk belastende achteruitrijden met een heftruck geminimaliseerd worden. De volledige cabine van de truck, inclusief de bedieningsmechnismen en andere onderdelen, kan namelijk volledig (180 graden) in de rijrichting draaien.

.-.-.-.-.-.-.-.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht