Ingezonden persbericht


maandoverzicht december 2006

theater de tobbe

nadere informatie en foto's:

www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl

za 25 november cabaret: Gino Sancti met 'We gaan nog lang niet dood - Terminaal ' (try-out) 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

Geboren om te sterven, tussenin doen we alsof

Met 'We gaan nog lang niet dood - Terminaal' zijn Frank Van Erum en Han Coucke toe aan hun vierde cabaretvoorstelling als het komische duo Gino Sancti. Met deze ijzersterke comedyperformance tast het tweetal opnieuw de grenzen van de humor af. 'We gaan nog lang niet dood - Terminaal' schetst het fictieve levensverhaal van het Gino Sancti:

De o zo potent ogende Han blijkt in deze voorstelling het tegenovergestelde te zijn. Het is zelfs zo dramatisch dat Frank als beste vriend een 'acte de présence' bij Han's vrouw dient te presteren. Het resultaat daarvan is een wolk van een dochter. Uit respect voor elkaar wonen ze dan ook met hun vieren gezellig samen. Een driehoeksverhouding als het ware, uit respect voor elkaar, uit vriendschap en uit liefde voor het kind.

Maar zoals in elke goeie weekendfilm neemt het verhaal plots een dramatische wending. En wanneer de vrouw opnieuw een kind wil, blijkt een tweede 'acte de présence' geen optie.

Bovenal zijn Han en Frank vrienden voor het leven. Belaagd en geplaagd door potente Noorderburen zweren ze samen te blijven tot de dood hen scheidt. Of is alle miserie in hun leven net begonnen bij die vriendschap?

Tussen kunstmatige inseminatie, depressie, euthanasie, erfeniskwesties en dementie door, is de lach het enige lichtpuntje in de ondragelijke lichtheid van het bestaan. Maar mogen we wel lachen? Of zouden we beter huilen?

Humor is niet altijd even onschuldig. De moraal en ethiek van deze kwesties laat de tandem Coucke-Van Erum aan de filosofen. De vlijmscherpe en hilarische waarnemingen nemen ze in 'We gaan nog lang niet dood - Terminaal' voor hun rekening.

U kunt toch niet ontkomen
Blijf maar zitten in de zaal
We zijn allemaal. 'We gaan nog lang niet dood - Terminaal'!

december 2006

vr 01 jazz: B-trio Plus, met Ronald van Driel (hammondorgel), Vincent Koning (gitaar), Jeroen Brokkelkamp (tenorsax) en Ben Schröder (drums)

21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50 Organist Ronald van Driel beschikt sinds augustus 2004 over een echte volledig gereviceerde Hammond A100 uit 1957. Kenners weten dat dit op orgelgebied het neusje van de zalm is. Zijn "oude helden" zijn Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Larry Young en Eddy Louiss. Van de jongere generatie is dat Larry Goldings.

za 02 cabaret/theaterlied: Alex Roeka met 'Hadeskade'

20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 'Hadeskade', het vijfde muziektheaterprogramma van Alex Roeka en zijn veelgeprezen band, mag met recht een mijlpaal worden genoemd. Met een vloed aan nieuwe liederen, afgewisseld met hilarische verhalen, geestige invallen, gevoelige mijmeringen en absurdistische fantasieën is 'Handelskade' de apotheose van zijn onstuitbare creativiteit. Waar gaat het over? Over leven, liefde, verlangen, onze tijd en het verglijden van die tijd, de melancholie daarover en de levenslust die zich daar weer tegen verzet. Alex Roeka zingt zich in dit nieuwe programma weer de ziel uit zijn lijf. Zijn taal is ongekend beeldend; met afstand toont hij zich de meest poëtische van alle Nederlandstalige zangers. 'Roeka grijpt je na een minuut bij de strot en laat je pas na diverse toegiften weer los, daarbij laverend van uitzinnig feestelijk tot kwetsbaar en breekbaar. Wat een kunstenaar!' (De Stem).

Zondag 5 november ging voor een afgeladen Kleine Komedie het theaterprogramma Hadeskade in première. Zowel publiek als pers reageerden enthousiast: Alexander Nijboer, De Volkskrant:

'Het Nederlandse lied viert hoogtijdagen. (.) Roeka's muziek is stoer, rauw, vals en kwetsbaar, gepolijst en eerlijk tegelijkertijd'. Ruud Buurman, GPD:

'In Hadeskade schilderen Roeka en zijn onmisbare muzikale kompanen prachtige landschappen, scherpe portretten en stillevens. Met zwierige uitbundigheid en soms adembenemende precisie'. Mark Roos, Algemeen Dagblad:
'Roeka zelf spuwt vuur, rochelt de ellende van zich af, laat de demonen in zijn hoofd de vrije loop, om iets later in vreugdevol gezang uit te barsten'.

zo 03 jeugdtheater: 'Het pakjesraadsel' door Kijk haar nou (toneel; 4+)

11.00 uur en 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weer in het land. Overal worden de schoentjes weer gezet. Ook Anne zet haar schoentje. Maar als zij de volgende ochtend gaat kijken wat zij heeft gekregen, vindt ze een baksteen in haar schoen. Dit is beslist geen cadeau van Sinter- klaas en samen met haar vader besluit ze om een brief aan Zwarte Piet te schrijven. Zwarte Piet heeft al eeder brieven gekregen over verdwenen cadeautjes en bakstenen in schoentjes. Maar hij staat voor een raadsel. Waar zijn de cadeautjes gebleven en hebben die bakstenen te betekenen ? Het heerlijk avondje komt snel naderbij, maar Zwarte Piet heeft geen idee waar hij moet beginnen. Zal het hem op tijd lukken om het raadsel op te lossen ? Of zullen de kinder- schoentjes dit jaar leeg blijven...

di 05 lunchconcert: Trio da Fusignano (viola da gamba, blokfluit en klavecimbel)

12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Trio da Fusignano werd in 2000 opgericht. De naam van het trio is ontleend aan de geboorteplaats van de Italiaanse componist Arcangelo Corelli. Het doel van het trio is een frisse en historisch geïnformeerde benadering van de muziek. Dit wordt bereikt door het bestuderen van traktaten, het gebruik van kopieën van historische instrumenten en door het spelen uit oude notatie. Het ensemble legt zich toe op het spelen van 17e en 18e eeuwse kamermuziek, waarbij de muziek van Arcangelo Corelli en zijn invloed op tijdgenoten en latere componisten centraal staan. Trio da Fusignano werkt geregeld samen met zangers of instrumentalisten.

vr 08 wereldmuziek: Fora de Hora (Brazilië)

20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 In 2005 is de muziekgroep Fora de Hora van de Arubaanse percussionist en componist Michael de Miranda van start gegaan. De groep brengt een mengeling van sfeervolle muziek uit Brazilië en Cuba. De bezetting van Fora de Hora bestaat uit gitaar, zang en percussie en zorgt ervoor dat de ritmes uit Brazilië en Cuba goed tot hun recht komen. Fora de Hora was oorspronkelijk een muziekproject in het kader van Poetry International. De titel van het project was ontleend aan het gelijknamige gedicht van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade, van wie de Miranda een aantal gedichten op artistieke wijze hulde in een kleed van Braziliaanse en Cubaanse ritmes en klanken.

za 09 cabaret: Ronald Goedemondt met 'Ze bestaan echt'

20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Als je een vliegende reiger niet meteen herkent als een reiger denk je even: wat vliegt daar nou voor een enorm ding? In die halve seconde overweeg je het bestaan van iets onbekends. Iets vreemds, iets wat je nooit hebt gezien. De verbeeldingskracht maakt dan een huppel. Er zijn ook mensen die het niet bij overwegen houden. Ze slaan door. De huppel voorbij. Ze rennen weg uit de normale wereld een abnormale wereld in. 'Ze bestaan echt' gaat over het vluchten met je verbeelding. Over mensen die met beelden, fenomenen en verbanden alles kunnen verklaren. Die mensen zijn er, dat weet Ronald zeker. In 2003 won Ronald Goedemondt de jury- en publieksprijs van Cameretten. Over zijn debuutvoorstelling 'Spek' (was vorig seizoen ook in Theater de Tobbe te zien) schreef NRC Handelsblad: 'Hier staat een volleerd komiek. Een debuut wat nu al nieuwsgierig maakt naar wat nog gaat komen.'

vr 15 jazz: New Cool Collective

21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50 Deze band ontstond in 1994 toen negen jazzmusici de clubscène van Amsterdam o.l.v. Benjamin Herman op z'n kop zetten en wat later de rest van de Nederland. Al snel stonden ze op alle grote festivals over de gehele wereld. Wonnen de Edison Jazz Award in 2000 (Nederlandse Grammy) Bij de "steaming jazz" van deze band kan je niet stil blijven zitten. Jazz met Latin invloeden, soul, funk en hip hop en nog meer. Een absoluut toporkest met Benjamin Herman; altsax, Anton Goudsmit; gitaar, David Rockefeller; trompet, Willem Friede; toetsen, Joost Kroon; drums, Frans van Dok en Jos de Haas; percussie en Leslie Lopez; bas.

Na afloop speelt in het theatercafé het trio van gitarist Vincent Koning.

za 16 cabaret: Schudden met 'Zout'

20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Emiel de Jong en Noël van Santen vormen Schudden. Al vijf programma's doen de heren een poging andere woorden te vinden om zichzelf te omschrijven maar helaas nog zonder resultaat, dus: Schudden maakt fysiek, visueel cabaret. Waarom fysiek? Omdat een lichaam meer talen spreekt dan een mond, omdat één dreun meer zegt dan tien woorden. Waarom visueel? Omdat de heren het nog steeds geweldig vinden met voor de hand liggende voorwerpen nieuwe werelden voor de toeschouwer te creëren. Herkenbaar en absurd. Ontroerend en lachspieraanvallend. Het is theater 'om te kijken', waarbij met minimale middelen en wat verbeelding van de toeschouwer een maximaal effect wordt bereikt. Natuurlijk is er over het nieuwe programma van Schudden nog niets bekend. De heren gaan ook niet doen alsof. En de titel, neem die ook maar met een korreltje 'Zout'.

zo 17 jeugdtheater: 'Win!' door Nochem & Van Luyn (toneel; 8+)

14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Foto is van fotografe Madeleine Groenland.

Yvette van Luyn en Marc Nochem maken sinds 1999 energieke, tragikomische voorstellingen vanuit de overtuiging dat het publiek, hoe jong dan ook, serieus genomen moet worden. Lichtvoetig brengen Nochem & Van Luyn zware onderwerpen. De kracht van hun voorstellingen is de humor, waardoor je in je lach beseft te lachen om iets dat om te huilen is. De Geweldige Avonturen van de Fantastische Meneer Jansen gaat seizoen 06-07 in reprise en Nochem & Van Luyn brengen de nieuwe voorstelling: WIN!

voor ieder/degene die wil weten of hij tegen zijn verlies kan, jawel, dat wil je wèl! lesnemen, oefenen, trainen, je gaat gewoon!, valsspelen mag, pootje haken, regels veranderen, uitslag vervalsen, je ouders weten toch wat goed voor je is! Hoe ver ga jij?

di 19 lunchconcert: Fernando Riscado Cordas, klassiek solo gitarist

12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Fernando Riscado Cordas jr. studeerde 'cum laude' af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met een specialisatie als solist. Hij was de eerste gitarist die van dit conservatorium de onderscheidingen voor professionaliteit en interpretatie ontving. Fernando was reeds in vele zalen te beluisteren, waaronder Het Concertgebouw, De Doelen, Muziekcentrum Vredenburg, de Dr. Anton Philipszaal en tevens in een groot aantal kleinere zalen. Op buitenlandse podia was hij actief in landen als Italië, Frankrijk, België, Spanje, Engeland en Finland. Hij werkte samen met gerenommeerde musici uit de internationale muziekwereld.

wo 27 jeugdtheater: 'Speelvogels' door De Stilte (dans; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 In het Zuid-Nederlands zijn Speelvogels spelende kinderen. Een prachtig woord voor een prachtig gebeuren: kinderen die spelen.

En of een kind nu alleen speelt of met anderen: in dat spel krijgt de werkelijkheid een gezicht.

In Speelvogels van De Stilte betreden drie dansers het speelvlak om in het spel hun plaats te veroveren, hun verbeelding te delen en hun vriendschap te bevestigen. Relaties worden op de proef gesteld, keuzes worden afgedwongen, want het getal drie eist zijn tol.

Terwijl vriendschappen worden opgebouwd, verbroken en opgepakt, ontvouwt zich op het podium een subtiel spel met voorwerpen die in handen van de spelers een nieuwe betekenis krijgen. Met de nodige creativiteit weten de drie dansers met elkaar in harmonie te komen op hun tocht door meerdere werelden die ze zelf tevoorschijn roepen. Door de stroom te volgen leren ze de bedding van de rivier kennen.

De voorwerpen zijn speciaal voor deze voorstelling bedacht en gemaakt door beeldend kunstenaar Bert Vogels. De muziek is 'op maat' gecomponeerd door Timothy van der Holst De kostuums zijn ontworpen door Karisma Costumes.

---- --