Gemeente Amersfoort

Persbericht

AfdelingSectie Communicatie

nummer: 249

datum: 22 november 2006

Actie tegen huiselijk geweld op de Hof

Huiselijk geweld is niet normaal, het heeft zin om hulp te zoeken en die hulp is er ook. Dat is de boodschap van de actie voor jongeren op de Hof op 25 november a.s. Gemeente Amersfoort organiseert deze actie samen met alle andere organisaties in Eemland Zuid die zijn betrokken bij de aanpak van huiselijk geweld. Hiermee wordt ingehaakt op de landelijke Week zonder geweld, die van 25 november t/m 1 december georganiseerd wordt.

Op zaterdag 25 november a.s. op de Hof, wordt in het Amersfoortse uitgaansleven, tussen 21.00 uur en 01.00 uur een grootbeeld projectie verzorgd. De beelden tonen jongeren die slachtoffer of getuige zijn van huiselijk geweld. Tegelijkertijd delen jongeren in de binnenstad flyers uit waarin jongeren geattendeerd worden op het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld en op een website waar zij anoniem terecht kunnen om hulp te vragen. Verschillende jongerencentra in de regio Eemland besteden ook aandacht aan deze actie.

Het is niet eenvoudig om een goed beeld te krijgen van het aantal jongeren en kinderen dat te maken heeft met huiselijk geweld. 45 % van de Nederlandse bevolking heeft ooit te maken gehad met huiselijk geweld. Bij de gevallen die worden gemeld bij de politie in de regio Utrecht zijn jaarlijks minimaal 2500 kinderen betrokken, als slachtoffer of getuige. Jongeren kunnen ook te maken hebben met psychisch of fysiek geweld in hun relatie. De feitelijke problematiek is veel groter dan wat bij de politie wordt gemeld.

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld
Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) is een telefonisch bereikbaar steunpunt bedoeld voor iedereen in Eemland en de Heuvelrug, die te maken heeft met huiselijk geweld: slachtoffers, getuigen, plegers en professionals. Tel. 0900-666 77 7 6. De website www.internethulpverlening.nl biedt gratis en anoniem hulpverlening aan jongeren. In Eemland is de organisatie voor algemeen maatschappelijk werk, Amant, aangesloten bij deze site.

In Eemland Zuid bestaat sinds 2001 een gezamenlijke aanpak van huiselijk geweld. De gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenberg, de politie, justitie en zorginstellingen hebben zowel op uitvoerend als op directieniveau afspraken met elkaar gemaakt.

Informatie voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon: 033 469 45 04, Ee-mail: jec.delacroix@amersfoort.nl. Het RIAGG Amersfoort & Omstreken kan nadere inhoudelijke informatie

geven over huiselijk geweld: mevrouwMevr. M. Groefsema, 033 - 460 35 00.

---- --