Gemeente Apeldoorn

Verbod demonstratie Nationaal Collectief

Het is het Nationaal Collectief niet toegestaan op zaterdag 25 november 2006 een demonstratie te houden in het centrum van Apeldoorn. Het besluit betreft niet een algemeen verbod om te demonstreren, maar spitst zich toe op de plaats en de datum van de demonstratie.

Het Nationaal Collectief heeft aangegeven op zaterdag 25 november op het centraal station in Apeldoorn te willen verzamelen voor een demonstratie vanaf 13.00 uur, via de Stationstraat richting Stadhuis. Bij het Stadhuis wordt vervolgens een toespraak gehouden waarna de demonstranten via de Deventerstraat, de Welgelegenweg en de Sophialaan terug naar het station zouden lopen.

Het Nationaal Collectief grijpt het Joods Cultureel Festival als aanleiding voor de demonstratie aan om aan te duiden dat, volgens het Nationaal Collectief, de Nederlandse cultuur genegeerd wordt. Het besluit om te demonstratie te verbieden is gebaseerd op de volgende motivering; allereerst is de zaterdag een drukke (winkel)dag en de Stationstraat één van de belangrijkste verkeersaders naar het centrum waardoor met name het openbaar vervoer loopt. Verder is het niet mogelijk om bij het Stadhuis een toespraak te houden vanwege het plaatsvinden van de reguliere markt op het Marktplein. Verder zijn er signalen bekend van een tegendemonstratie. Uit eerdere ervaringen bij soortgelijke demonstraties is gebleken dat deze een aanzuigende werking hebben op diverse andere groeperingen en dat deze leiden tot ernstige wanordelijkheden en een ernstige verstoring van de openbare orde en een ontwrichting van de binnenstad. Dit ondanks een grote inzet van de politie. De signalen van een tegendemonstratie en het plaatsvinden van het Joodse Culturele Festival in het centrum brengen een extra risico met zich mee.

Het Nationaal Collectief kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 23-nov-2006 01:12