Ingezonden persbericht 25-11-2006

Krakers hernemen Fort Pannerden

Veel steun buurtbewoners, protest tegen optreden politie en gemeente.

Zeker 80 krakers vanuit het hele land hebben vanavond om 21.00 uur Fort pannerden wederom ingenomen. Dit tot groot enthousiasme van buurtbewoners.
De herkraak is een protest tegen de manier waarop de gemeente lingewaard omgaat met de belangen van haar burgers en de gebroken beloftes om zorgvuldig om te gaan met de persoonlijke bezittingen van de krakers. In het Fort is inmiddels de ophaalbrug opgehaald en de toegangsweg wordt gebarricadeerd. Buurtbewoners zijn bezig de bezettingsploeg te voorzien van kaarsen en koffie. Kraker Titus " we zijn vooral boos op de volstrekt belachelijke manier waarop de gemeente ons heeft behandeld. Blijkbaar tellen de belangen van bestuurders zwaarder als die van het Fort en buurtbewoners"

In het Fort troffen de krakers een grote chaos aan. Ondanks beloftes vanuit politie en gemeente zijn persoonlijke bezittingen die nog aanwezig waren in het fort vernield en overhoop gehaald. Foto's daarvan verschijnen vannacht nog op het internet.
De krakers zijn echter vooral boos op de gemeente die de zakelijke belangen van enkele bestuurders zwaarder weegt dan de belangen van het monumentale fort, de buurtbewoners en de bewoners van het Fort. Het pand werd ontruimd omdat er niet gewoond zou mogen worden, waarop de gemeente doodleuk aankondigde er antikrakers in te gaan laten wonen. De bewakers die het Fort tot vanavond bewaakten lijken ook geen oog te hebben voor de veiligheid in de buurt. Elke sociale controle in het omliggende gebied ontbrak. Buurtbewoners zijn dan ook erg blij dat de krakers weer terug zijn en hopen dat de gemeente ditmaal een fatsoenlijk gesprek aanknoopt met de krakers en elk machtsvertoon achterwege laat.

Op dit moment zijn er 10 agenten aanwezig aan het begin van de toegangsweg van het fort. Hen wordt de toegang geblokkeerd door een deel van de krakers. De politie meldt dat er hoe dan ook weer ontruimd gaat worden. Woordvoerder Titus: "We zijn weer binnen en daar kunnen jullie niks aan doen, haal het leger er maar weer bij als jullie ons eruit willen hebben"
---