Ingezonden persbericht


Ballustrada viert twintigjarig bestaan

Ballustrada, het literaire tijdschrift voor zuidwest-Nederland, viert deze maand zijn twintigjarig bestaan. Dit vierde lustrum wordt gemarkeerd met de uitgave van de prozabundel Laaglandse Verhalen bij Uitgeverij ADZ te Vlissingen. Zondagmiddag 26 november wordt de bundel op feestelijke wijze gepresenteerd in jazz-café Desafinado te Middelburg, aanvang 15.00 uur. Verschillende auteurs brengen een fragment uit hun verhaal ten gehore brengen. Hoofdredacteur André van der Veeke verklapt in een feestrede hoe het zo - wat betreft lengte en duur - uit de hand kon lopen.

Een kleine twintig auteurs leveren een bijdrage aan Laaglandse Verhalen, onder wie Wim Hofman, Y. Né, Johanna Kruit, Henk van de Kerkwijk, Marco Daane en Ben Schot. Ook Ballustrada-redacteuren Jan J.B. Kuipers, Theo Raats en André van der Veeke schreven een verhaal. De bundel bevat proza over eigentijdse ervaringen met hier en daar een verwijzing naar een voorbije periode. Hoe houdt een mens zich staande in een tijd waarin alles in ijltempo verandert, is het thema.

Verandering
Ballustrada zelf is de afgelopen twintig jaar ook verschillende keren van aangezicht veranderd. De redactie bleek echter zeer honkvast. Vanaf de derde jaargang bestaat die uit Jan J. B. Kuipers, Theo Raats en oprichter André van der Veeke. Was het tijdschrift aanvankelijk op Zeeuws-Vlaanderen gericht, later kwam heel Zeeland in het vizier. Tegenwoordig komen de abonnees al voor een groot deel uit de rest van Nederland en Vlaanderen.

Twee jaar geleden veranderde vormgever Ko de Jonge het uiterlijk van het blad drastisch. Het aantrekkelijke uiterlijk van Ballustrada wordt nu in heel literair Nederland geroemd. De veranderingen beperken zich niet alleen tot de vorm. De redactie heeft een aantal nieuwe rubrieken geïntroduceerd die bijdragen tot een spannende leeservaring. Een van de opvallendste is de serie Laaglandse Poëzie. In deze reeks maakt de lezer iedere keer kennis met een bepaalde stroming uit de hedendaagse poëzie. Friese dichters zijn al aan de beurt geweest onder aanvoering van Tsead Bruinja, evenals jonge Randsteedse en Vlaamse dichters. Ook grafiek, met name mail-art, heeft onder toezicht van opnieuw Ko de Jonge een vaste plaats binnen het project Haaks Op.

Thema's
De uitgaven van Ballustrada omvatten veel themanummers. Hierdoor kunnen gemakkelijker bekende auteurs worden ingeschakeld. Het 'gaat immers ergens over'. Bovendien zorgt deze aanpak voor verdieping bij de redacteuren en natuurlijk de lezers. Meewerkende auteurs waren o.a. Hans Verhagen, Y. Né, Wim Hofman, Rinus Ferdinandusse, Ed Leeflang, Jan Eijkelboom, Hans Groenewegen, Hans van de Waarsenburg. Bekendste themanummers: het Scheldenummer, De Vliegende Hollander, jeugdliteratuur, Hans Verhagen-nummer, Altijd Oorlog-nummer, Vlaamse Poëzie, Anarchisme & Literatuur.

Ter viering van de diverse jubilea werden al eerder speciale bundels uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij ADZ (Bert Gerestein): Zeeuws Licht, Licht Zeeuws en Zeeuws Dicht.
---

Informatie: A.J. van der Veeke, 01156 96760, avdveeke@zeelandnet.nl J.J.B. Kuipers, 0113 215137, jjbkuipers@zeelandnet.nl