Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 22 november 2005

Smientenvaarexcursie in Eilandspolder op zondag 26 november

Nederland is een belangrijk overwinteringsland voor watervogels. Eén van de meest opvallende soorten is de smient. Deze verblijft 's winter vaak in grote groepen in de Noord-Hollandse weidegebieden. Landschap Noord-Holland laat dit zien tijdens een boeiende vaarexcursie in de Eilandspolder op zondag 26 november van 13.00 tot 15.00 uur.

Bij deze speciale vaartocht gaat u varen met een terreinmedewerker van Landschap Noord-Holland en samen op zoek naar smienten. Overdag slapen smienten vaak met duizenden bij elkaar op grotere wateren, bij voorkeur rustige en ondiepe wateren. Smienten gaan ook 's nachts op zoek naar voedsel. Tijdens het grazen kijken de vogels allen in dezelfde richting terwijl de troep langzaam verder gaat. Hun hoge gefluit is dan duidelijk te horen, van de mannetjes is dat een hoog kenmerkend "piiew piiew" en van vrouwtjes "rarr". De kenmerkende roep heeft ze de bijnaam "Fluiteend" gegeven. Pas in april keren ze terug naar hun broedgebieden. Hun broedgebied spreidt zich onder andere uit over IJsland, Schotland, het noorden van Engeland een deel van Noorwegen. De smient is makkelijk te onderscheiden van andere eenden. De woerd (mannetje) heeft een typische kastanjebruine kop met een gele kruin. In vlucht vallen de witte schouders en de groene vleugelspiegels op. Ongetwijfeld ontdekt u nog veel meer soorten vogels en andere bijzonderheden tijdens de vaartocht.

Voor belangstellenden heeft Landschap Noord-Holland dit jaar zelfs nog twee smientenexcursies gepland: op zaterdag 9 december en zondag 17 december, aanvangsttijd 13.00 uur. Het is verstandig om warme kleding aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. Startpunt is de Werkschuur de Molenaar, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van Driehuizen. Graag aanmelden via de InformatieWinkel 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 7,50 (beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 5 kinderen tot 12 jaar ¤ 3), familie ¤ 17,50 (beschermers Landschap Noord-Holland ¤ 12,50).