Nederlandse Islamitische Omroep

vrijdag 24 november

Onderwerpen Nioscoop
26 november 2006, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 2

Moslima's over de verkiezingsuitslag
De verkiezingen zijn voorbij, de zetels zijn verdeeld. Allochtonen hebben bij deze verkiezingen massaal gestemd. SP en Wilders worden gezien als de grote winnaars van de verkiezingen. Nioscoop vroeg drie Tweede Kamer kandidaten om een analyse te maken van het resultaat van de verkiezingen. Fatma Koser Kaya (D66), Naima Azough (GroenLinks) en Sadet Karabulut (SP) over de verkiezingen, de zetelverdeling en over hoe nu verder met het integratiebeleid.

Functie van de moskee
De islam in Nederland heeft in de afgelopen jaren verschillende veranderingsprocessen meegemaakt. Zo zijn de moskeeën in hoog tempo veranderd van slechts gebedsruimtes, naar multifunctionele ontmoetingsruimtes. Er kan tegenwoordig meer gesproken worden over een 'centrum, dan over een moskee. Heel veel moskeeën vervullen tegenwoordig een belangrijke maatschappelijke rol in Nederland. In Nioscoop, aflevering 4 van de serie "functie van de moskee". Deze keer deze keer over moskee als gesprekspartner in de stad.

30 jaar An Nasr moskee
De An Nasr moskee in Rotterdam bestaat 30 jaar. Dat werd afgelopen weekend uitgebreid gevierd met diverse evenementen. In het congresgebouw De Doelen in Rotterdam vond op vrijdagavond een feestelijke bijeenkomst plaats met diverse hoogwaardigheidsbekleders van de moskee en de gemeente Rotterdam. Nioscoop was erbij en sprak met de loco-burgemeester van Rotterdam en islamoloog Tariq Ramadan.


----------

Onderwerpen Nio-radio
25 november 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Zaterdag in De Horizon

Royal Air Maroc heeft 'onislamitisch' beleid
Royal Air Maroc (RAM) heeft last van een imageprobleem: er gaan hardnekkige geruchten dat medewerkers van deze luchtvaartmaatschappij zich niet aan islamitische voorschriften mogen houden. Zo wordt gezegd dat de vrouwelijke medewerkers geen hoofddoek mogen dragen, dat er tussen het werk door niet gebeden mag worden en dat men verplicht wordt wijn te schenken. NIO radio spreekt met zowel de directeur van RAM, een lid van een islamitische partij binnen Marokko en een oud - werkneemster die alles van dichtbij heeft meegemaakt.

Feminisme van Nederland tot New York
Het islamitisch feminisme is springlevend. In Amsterdam werd in de Balie deze week het Islamitisch Vrouwen Manifest gepresenteerd. Eregast was politicologe Asma Barlas. Barlas is beroemd geworden met haar feministische interpretatie van de Koran waarmee zij de patriarchale interpretaties van de Koran hekelt. Wij vragen mevrouw Barlas naar haar drijfveren. Ook in New York stonden vrouwen centraal: Leila Chekir (de enige vrouwelijke moskeevoorzitter in Nederland) reisde hierheen en sprak met vrouwen uit de hele wereld over de rol van islamitische vrouwen in de politiek en samenleving.

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum