Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Hilversum, 24 november 2006

Al-Chwarizmi, EXTRA uitzending Nioscoop: 26 november, 14:35 uur, Nederland 2

Op de deur van de academie die Plato in de 5e eeuw voor Christus had opgericht, stond het volgende: Zij die de wiskunde niet beheersen, hebben hier niets te zoeken .

Deze week in de extra uitzending van NIO een documentaire over het leven en werk van Al-Chwarizmi. Hij is geboren in de stad Chiva in het huidige Oezbekistan. Vroeger werd dit gebied Chwarizm genoemd. Chwarizmi (wat betekent afkomstig uit Chwarizm) kwam naar Bagdad in een periode waarin de sultan van Aristoteles droomde, waarin op de straten gesprekken werden gevoerd over wiskunde, geografie en wijsbegeerte en waarin de olielampen van de vertalers de hele nacht doorbrandden.

Chwarizmi werd door de 16e eeuwse Italiaanse wiskundige Girolamo Cardano tot de twaalf grootste genieën gerekend. Samen met vele andere islamitische geleerden stond hij aan de wieg van vele ontdekkingen en successen. Chwarizmi is vooral bekend geworden dankzij zijn bijdrage aan de wiskunde. Een belangrijke tak van de wiskunde, de algebra, heeft zijn naam aan Chwarizmi te danken.

Bekijk hier de preview: http://www.video4all.nl/src/win_video.php?cid=AOzixkA4fLd9co!bFRT8I