Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 193

datum: 4 oktober 2006

Rookmelder centraal tijdens brandpreventieweek

Van 6 tot en met 28 november is het nationale brandpreventieweek. De landelijke campagne die aandacht vraagt voor de brandveiligheid. Dit jaar staat de week in het teken van een klein apparaatje dat levens redt: de rookmelder. In Nederland vinden jaarlijks zo'n 6.000 woningbranden plaats. Daarbij vallen ongeveer 40 doden. Meer dan 700 mensen raken gewond. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens rookmelders heeft hangen. Dat betekent dus dat de andere helft dat niet heeft. Dit terwijl rookmelders de kans dat je een woningbrand overleeft met 100% doen toenemen!

Veel branden ontstaan 's nachts. De koolmonoxide die bij brand onstaat werkt als een slaapgas, waardoor de bewoners meestal niet wakker worden en zo geen schijn van kans hebben. Als je het geluk hebt wél wakker te worden, raak je gedesoriënteerd door de rook en kun je geen hand voor ogen zien. Daarom is het zo belangrijk dat een beginnende brand snel wordt opgemerkt.

Daarom heeft de Stichting Nationale Brandpreventieweek ervoor gekozen om dit keer de rookmelder te promoten. Een rookmelder wekt of alarmeert je meteen bij een beginnende brand. Rookmelders zijn te koop bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.

Nationale rookmelderdag

Op zaterdag 28 oktober is het Nationale Rookmelderdag. Onder toeziend oog van een notaris worden er 50 woonadressen in Nederland geselecteerd. Wie op één van die adressen woont, kan die dag bezoek van de brandweer of iemand van de Nederlandse Brandwonden Stichting verwachten. Wie bij zo'n bezoek kan laten zien dat er tenminste één werkende rookmelder in huis is, ontvangt een staatslot en maakt kans op de hoofdprijs van 250 staatsloten of de waarde daarvan in geld. Meer informatie over de Nationale Rookmelderdag en het belang van rookmelders is te vinden op www.nationalerookmelderdag.nl.

Meer informatie over brandveiligheid

Meer informatie over rookmelders is ook te vinden in de campagnefolder die verkrijgbaar is bij zowel de Informatiewinkel in de Observant (Stadhuisplein 7, telefoon 469 57 40, info_gemeente@ amersfoort.nl) als de hoofdpost van de brandweer aan de Kleine Koppel 35. Daar vindt men ook folders over andere brandveiligheidsonderwerpen, zoals bijvoorbeeld het maken van een vluchtplan, rookmelders en kleine blusmiddelen, brandwonden en koolmonoxidevergiftiging. Voor bedrijven en instellingen is er informatie over het hoe en waarom van de gebruiksvergunning, de bedrijfshulpverlening, het ontruimingsplan, brandblussers op de werkplek en brandveiligheid op evenementen.

Website brandweer

Wie een bredere interesse in de brandweer heeft, kan vanaf 7 oktober terecht op de geheel vernieuwde website van de brandweer via www.amersfoort.nl. Die bevat dan naast informatie over de brandpreventieweek, uitgebreide uitleg over het werk van de brandweer, brandpreventie en de vrijwillige brandweer.

Informatie: Jetske Hingst, afdeling communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 63 of e-mail JT.Hingst@amersfoort.nl


---- --